Na hitro prelistano 4.1.2014 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 4. januarja - Pri založbi Litera je izšlo delo Antonia Porchia Glasovi, pri Slovenski matici pa knjiga Richarda Swartza Room Service: Zgodbe iz Vzhodne Evrope. Pri založbi Modrijan so izdali delo Ljube Dornik Šubelj Ozna in prevzem oblasti 1944-46, pri založbi Miš pa ilustrirano knjigo Junaki z ladje Argo Gaje Kos.

Ljubljana. Knjiga. Arhiv STA. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga.
Arhiv STA.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Antonia Porschie z naslovom Glasovi. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Antonia Porschie z naslovom Glasovi.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Richarda Swartza z naslovom Zgodbe iz Vzhodne Evrope. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Richarda Swartza z naslovom Zgodbe iz Vzhodne Evrope.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Ljube Dornik Šubelj z naslovom Ozna in prevzem oblasti 1944-46. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Ljube Dornik Šubelj z naslovom Ozna in prevzem oblasti 1944-46.
Foto: STA

GLASOVI - ZBIRKA MISLI O ČLOVEKOVI EKSISTENCI

V delu Antonia Porchie, ki med slovenske bralce prihaja v prevodu Aleša Bergerja, je zbranih okrog 300 misli, stavkov, ki na paradoksalen način ubesedujejo človekovo eksistenco. Porchia se tako po mnenju nekaterih spogleduje s tradicijo japonskega haikuja in filozofijo kitajskega misleca Lao Ceja, drugi pa njegove misli opredeljujejo kot avtohtone modrosti, vzrasle iz avtorjeve življenjske izkušnje italijanskega izseljenca v Argentini.

Antonio Porchia, ki se je rodil leta 1885 v italijanski Kalabriji in umrl leta 1968 v Buenos Airesu, je bil popoln samotar. Svojo edino knjigo, zbirko misli Glasovi, je izdal v samozaložbi in jo nespretno skladiščil, dokler ni po naključju prišla v roke nekemu francoskemu novinarju. Ta je Glasove pričel prevajati iz španščine v francoščino in poskrbel za to, da so jim prisluhnili mnogi velikani sodobne literature. Delo je prvič izšlo leta 1943, Porchia pa je kmalu po njegovem izidu zaslovel tako doma kot tudi drugod po Evropi.

ROOM SERVICE: ZGODBE IZ VZHODNE EVROPE - ANTOLOGIJA DOPISNIKOVIH IZKUŠENJ

Dolgoletni dopisnik švedskih časopisov Richard Swartz v esejistični zbirki Room Service: Zgodbe iz Vzhodne Evrope, ki je izšla v prevodu Sare Grbović, ponuja nabor svojih zabavnih, grotesknih in včasih grenkih zgodb iz evropskega vzhoda. Avtor, ki ga odlikuje literarna moč in sposobnost izražanja, v delu prikaže, kako polna nasprotij je bila in še vedno je Vzhodna Evropa.

Švedski pisatelj in novinar Richard Swartz se je rodil leta 1945 in od leta 1976 živi na Dunaju. Vrsto let je delal kot dopisnik časnikov Svenska Dagbladet, Frankfurter Allgemeine Zeitung in Süddeutschde Zeitung. Njegovo najbolj znano delo je antologija Room Service, ki je bila prevedena v številne svetovne jezike.

OZNA IN PREVZEM OBLASTI 1944-46 - O RAZVOJU IN DELOVANJU OZNE MED IN PO DRUGI SVETOVNI VOJNI

Ljuba Dornik Šubelj v knjigi Ozna in prevzem oblasti 1944-46, ki je izšla v sodelovanju z Arhivom Republike Slovenije, obravnava razvoj in delovanje Oddelka za zaščito naroda (Ozna) med in po drugi svetovni vojni. Avtorica ugotavlja, da so bila poročila Ozne ključna za sprejemanje političnih odločitev ožjega partijskega vrha ob koncu vojne in takoj po njej, opisuje pa tudi vlogo Ozne pri vzpostavljanju nove oblasti. Delo dopolnjuje poimenska shema Ozne ter bogato fotografsko in dokumentarno gradivo, ki ga je avtorica pridobila iz ljubljanskih, beograjskih in moskovskih arhivov.

Zgodovinarka Ljuba Dornik Šubelj (1949) se poleg člankov iz zgodovine in arhivistike podpisuje tudi pod knjige Oddelek za zaščito naroda za Slovenijo (1999), Navodila za delo varnostnih organov v Sloveniji (2003) ter Med zvezdo in križem: Spomini Jožeta Lampreta (2011). Šubljeva sodeluje pri različnih domačih in mednarodnih posvetih na temo arhivov nekdanjih političnih policij in obveščevalnih služb, v tem okviru pa posebno pozornost namenja tudi zgodbam posameznikov.

JUNAKI Z LADJE ARGO - POUČNA RAZLAGA MITOV

Knjiga Gaje Kos Junaki z ladje Argo, ki jo je z ilustracijami opremil Damijan Stepančič, na dinamičen in napet način upoveduje zgodbo o podvigih junaških Argonavtov. Znani mit v knjigi zaživi na izviren način ter se z različnimi poučnimi prvinami približuje sodobnemu mlademu bralcu. Zgodbo vpeljuje jasna, enostavna in poučna razlaga o naravi mitov, besedilo pa zaznamujejo tudi napotila za branje, razlage nekaterih pojmov ter zabavni izmišljeni pregovori. Razgibano vsebino dopolnjujejo ilustracije, ki delno zaživijo tudi v obliki stripa.

Junaki z ladje Argo so tretja knjiga pisateljice in literarne kritičarke Gaje Kos. Avtorica, ki je leta 2010 prejela Stritarjevo nagrado za literarne kritike, je uredila že več kot 40 knjig za mladino.