Svet 3.1.2014 13:57

Bičkov film Razredni sovražnik na turnejo po ZDA

Cleveland, 3. januarja - Letošnje leto se bo za film Roka Bička Razredni sovražnik začelo s severno ameriško premiero. Danes se bo v Palm Springsu začel 25. filmski festival, na katerem bodo film prikazali v elitnem programu, namenjenem nominiranim filmom za tujejezičnega oskarja. Festivala se bo udeležil Biček, pa tudi mlada igralca iz filma Špela Novak in Kangjing Qiu.

Piran. Režiser Rok Biček. Foto: Mitja Volčanšek/STA

Piran.
Režiser Rok Biček.
Foto: Mitja Volčanšek/STA

Po Palm Springsu bo film pot po ZDA nadaljeval februarja in marca na filmskih festivalih v Cinequestu v Kaliforniji v in Clevelandu, so sporočili iz Slovenskega filmskega centra.

V januarju pa bo film prikazan še na treh evropskih festivalih. V Franciji ga pričakujejo na festivalu prvencev v Angersu, ki bo potekal med 17. in 26. januarjem. V tekmovalni program so izbrali 11 filmov, med njimi štiri francoske, dva italijanska in po en film iz Velike Britanije, Španije, Kazahstana, Slovaške in Slovenije.

Tako Razredni sovražnik kot italijanski film Ulica v Palermu sta bila premierno prikazana na zadnjem festivalu v Benetkah, slovaški film Čudež je svojo pot začel na festivalu v Karlovyh Varyh, kazahstanski film Učne ure harmonije pa je bil premierno predvajan na zadnjem Berlinalu, poleg tega so ga novembra prikazali na Liffu.

Kot si še sporočili iz SFC, sicer festivali zahtevajo nacionalno premiero, vendar so tokrat v Angersu naredili izjemo in Razrednega sovražnika povabili v tekmovalni program ne glede na to, da se bila francoska premiera filma že v alpskem mestecu Les Arcs. Tam je bil film prikazan na 5. festivalu Evropskega filma, kjer si je tudi prislužil nagrado filmskega portala Cineuropa. To je bila za že deveta mednarodna nagrada za film od svetovne premiere v septembru.

Poleg tega se bo 17. januarja začel 25. tržaški filmski festival, na katerem bodo Razrednemu sovražniku namenili posebno projekcijo, ki bo obeležila začetek redne distribucije filma v Italiji. Italijanski distributer je Tucker film, ki je poskrbel tudi za distribucijo slovenske manjšinske koprodukcije Zoran, moj nečak idiot režiserja Mattea Oleotta. Italija je tretja država, kjer bo film prišel v redno kino distribucijo. Pred tem je distributer Trigon Film že odkupil tudi pravice za redno distribucijo v Avstriji in Švici. V Avstriji bo Razredni sovražnik v redno distribucijo prišel 14. januarja.

Januar se bo za Razrednega sovražnika končal na severu Evrope, kjer bo skandinavsko premiero doživel na mednarodnem festivalu v Göteborgu na Švedskem. Festival bo potekal od 24. januarja do 3. februarja, program pa bo uradno objavljen 9. januarja.