Svet 7.1.2014 5:00

V Rimu marca razstava Fride Kahlo

Rim, 7. januarja - V rimskem razstavišču Scuderie del Quirinale bodo marca odprli razstavo Fride Kahlo. Ta bo predstavila umetničin razvoj od začetkov, ki se navezujejo na slikarstvo nove stvarnosti in magičnega realizma, preko obujanja tradicije in odmevov ameriškega realizma dvajsetih in tridesetih let do tematik, ki so jih navdihnili mehiški muralisti.

Kot so v muzeju zapisali na spletni strani, je legenda, ki se je spletla okoli umetnice, dosegla globalne razsežnosti. Frida Kahlo (1907-1954) je postala nesporna ikona mehiške kulture 20. stoletja, njen prispevek v umetnosti 20. stoletja je izjemen.

Vendar njeno slikarstvo ne odraža le njenega življenja, ki so ga zaznamovali nesreča z avtobusom v mladosti, viharni zakon z muralistom Diegom Rivero ter nezmožnost, da bi imela otroke. Njena umetnost je spojena tudi z zgodovino in duhom tedanjega sveta, v njej se odražajo družbene in kulturne spremembe, ki so vodile k mehiški revoluciji.

In ravno ta revolucionarni duh je umetnico napeljal k temu, da se je obrnila k preteklosti in tradiciji svoje države. Ti je imela za kodo identitete. Njeno umetnost zaznamuje izjemno zlitje umetničinega lastnega izraza, jezika, domišljije, barv in simbolov mehiške popularne kulture.

Nesreča z avtobusom v mladosti je umetnico za daljša obdobja priklenila na posteljo, slikati je začela po nesreči. Med letoma 1950 in 1951 je prestala več operacij. Ikona je postala v poznih sedemdesetih. V njenem opusu ima osrednje mesto avtoportret.

Na razstavi bodo na ogled njene največje mojstrovine iz številnih svetovnih zbirk iz Mehike, ZDA in Evrope. Postavitev bo dopolnjeval izbor fotografij, med njimi tudi fotografij Nickolasa Murrayja iz štiridesetih letih.

Razstava bo na ogled od 20. marca do 13. julija, je še mogoče izvedeti na spletni strani muzeja.