Slovenija 6.1.2014 14:23

Vladimir Vidmar novi umetniški vodja Galerije Škuc

Ljubljana, 6. januarja - Novi umetniški vodja Galerije Škuc je od začetka letošnjega leta Vladimir Vidmar. Dosedanji umetniški vodja Tevž Logar je po več letih zaključil sodelovanje z galerijo. Vidmar, ki v galeriji deluje že tri leta, namerava, kot je povedal za STA, slediti tradiciji Galerije Škuc in njenemu vztrajanju na predstavljanju progresivnih umetniških praks.

Ljubljana. Galerija Škuc. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana.
Galerija Škuc.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Kot je pojasnil, je v Galeriji Škuc tradicija, da umetniški vodja zaključi mandat tedaj, ko začuti, da je zaokrožil svojo vizijo vodenja galerije. Tradicija pa je tudi, da se na mestu umetniškega vodje ne zadrži predolgo, da se s tem ohranja dinamika.

Vizijo umetniškega vodenja po njegovih besedah vedno določajo kulturno-politične okoliščine, sam pa namerava slediti tudi tradiciji Galerije Škuc in njenemu vztrajanju na predstavljanju progresivnih umetniških praks, kar je tradicija galerije že od njenih začetkov.

Ob tem namerava dati večji poudarek diskurzivnim prijemom na področju umetnosti ter teoretskim pristopom, saj meni, da je v našem prostoru diskurz o sami umetnosti in umetniških delih, še posebej kar se tiče sodobne umetnosti, zanemarjen.

Namerava tudi nadaljevati sodelovanje tako s tujimi kot domačimi kulturnimi inštitucijami, saj ima Galerija Škuc izjemno razdelano mrežo sodelovanja z obojimi. Poleg tega je velik del njihovega programa vezan na partnerske institucije, v koprodukciji pa nastane tudi velik del razstav, je še povedal.

Logar pa je, kot je sporočil, z začetkom letošnjega leta začel delati v okviru Projektnega prostora Galerije Gregor Podnar in Društva DUM.