Slovenija 8.1.2014 10:15

V Bežigrajki 1 razstava mlade slikarke Nine Čelhar

Ljubljana, 8. januarja - V Bežigrajski galeriji 1 bodo drevi ob 19. uri odprli slikarsko razstavo umetnice Nine Čelhar z naslovom Stanja občutljivosti. Za slikarstvo mlade umetnice sta značilni polnost barve in oblik, je ob razstavi zapisal likovni kritik Miloš Bašin.

To je prva samostojna razstava slik iz obdobja 2011-2013 dobitnice nagrade Akademije za likovno umetnost in oblikovanje za posebne dosežke v akademskem letu 2011/2012.

"Vedno izhajam iz realnosti, vse slike so osebnega izvora. Slikati pomeni izhajati iz lastnega telesa, opredmetiti misel preko preobrazbe v realnost. Prepoznati intimen problem in ga definirati - mu najti smiseln prizor, ki ga bo podpiral," je umetnica zapisala ob razstavi.

Čelharjeva želi gledalcu pustiti prosto pot interpretacije, mu vzbuditi empatijo in lastne asociacije. Ključno se ji zdi pustiti sliko odprto - naj bo čista in izpraznjena, brez vsiljene gotovosti videnega. Bolj od izražanja sporočilnosti jo pri sliki zanima podajanje razpoloženja. "Iščem tih, neinvaziven občutek miru, ki naj vzbudi občutek pomirjenosti," je zapisala.

Po Bašinovih so podobe, ki jih slika Čelharjeva, skrajno zgoščeni pogledi na zunanjost interjerjev, na pročelja geometričnih stavb in na pejsaže dogodkov.

Najzgodnejši sliki s pričujoče razstave - obe Brez naslova - gledalca vodita v območje naselitve podob s predmeti. Z njihovim kopičenjem se ustvarja mrežasta risba, ki s svojim zarisom premaguje celotno površino slike.

Značilnost vseh razstavljenih del je mehkoba videza slik. To umetnica dosega z načinom nanosa barve in s površinami, ki so največkrat zaobljene in ovalnih oblik. Prevladujoča siva daje vtis zamegljenosti in hkrati povečuje dojemanje globine, breztežnosti in videza vmesnega bivanja podob, je zapisal Bašin.

Čelharjeva se je rodila leta 1990 v Postojni. Leta 2002 je diplomirala iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Letos se študijsko izpopolnjuje v Leipzigu.