Slovenija 9.1.2014 11:18

V organizaciji PEN pogovor s pisateljema Alijem Amarjem in Girmom Fantayem

Ljubljana, 9. januarja - Na Društvu slovenskih pisateljev bo drevi v organizaciji Slovenskega centra PEN potekal pogovor z maroškim pisateljem Alijem Amarjem in etiopskim avtorjem Girmom Fantayem. Pisatelja, ki pri nas gostujeta v programu Ljubljana - mesto zatočišče, bosta med drugim spregovorila o svoji izkušnji azila. Pogovor bo ob 19. uri.

Teme pogovornega večera, ki ga bo vodila pisateljica Ifigenija Simonović, bodo tudi Amarjevo doživljanje Slovenije in Ljubljane, Fantayeva izkušnja preganjanja v domovini in njuno ustvarjanje.

Amar se je programu Ljubljana - mesto zatočišče pridružil leta 2012 in se sedaj od njega poslavlja, Fantaye pa je v Slovenijo prišel decembra lani. Oba sta zatočišče v Sloveniji poiskala zaradi pritiskov in groženj, ki sta jih doživljala pri svojem delu v domovini.

Ljubljana se je Mednarodni mreži mest zatočišč za preganjane pisatelje (ICORN) pridružila leta 2011 in postala eno od mest, ki ponujajo zatočišče pisateljem, ogroženim zaradi njihove ustvarjalnosti in izražanja mnenj.

Mreža ICORN je začela delovati na pobudo Salmana Rushdieja in Mednarodnega parlamenta pisateljev leta 1994. V mrežo je vključenih že več kot 40 mest v številnih demokratičnih državah, največ na Norveškem, kjer mreža deluje že od leta 1995.

V teh mestih pisateljem iz Azerbajdžana, Čečenije, Irana, Zimbabveja, Iraka, Belorusije, Nigerije, Angole, Ugande in številnih drugih držav, kjer svoboda izražanja še ni zagotovljena, lokalne oblasti, ponekod tudi v sodelovanju z državnimi oblastmi, nudijo stanovanje za leto ali dve in dohodek v obliki štipendije za pisateljsko delo.

Upravno središče mreže ICORN je v norveškem mestu Stavanger, kjer zbirajo prijave pisateljev, ki bi se želeli priključiti programu zaščite. Upravno središče nato prijave posreduje različnim v mrežo vključenim mestom. V Sloveniji ožji izbor avtorjev pripravlja odbor PEN, ki nato pisatelje, ki so zaprosili za zatočišče, tudi povabi na gostovanje, so za STA pojasnili na PEN.

Mesto - zatočišče tako omogoči pisatelju, da se izogne zaporu in si v novem okolju ustvari novo socialno mrežo, si morda najde zaposlitev ali druge možnosti za preživetje.