Slovenija 9.1.2014 6:00

V CD drevi premiera opere La Cecchina/Nikogaršnja hči

Ljubljana, 9. januarja - V Linhartovi dvorani Cankarjevega doma (CD) bodo drevi ob 20. uri premierno uprizorili komično opero La Cecchina/Nikogaršnja hči Niccolaja Piccinnija. Slovensko praizvedbo te komorne opere je režirala Yulia Roschina. Komorni orkester Akademije za glasbo bo vodil dirigent Simon Dvoršak.

Ljubljana. Cankarjev dom. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Cankarjev dom.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

La Cecchina ali Nikogaršnja hči je v 18. stoletju veljala za najbolj priljubljeno komično opero v evropskem prostoru. Ljubezenska tematika s komičnimi zapleti je takrat sprožila val navdušenja, Piccinni pa je prav s to opero postal najpomembnejši skladatelj komične opere. S svojo nežno melodiko je pomembno vplival tudi na mladega Mozarta.

Libreto Carla Goldonija prinaša romantično zgodbo o bogatem markizu, ki se zaljubi v ljubko služabnico Cecchino in s tem pretrese aristokratski svet. Markiz in Cecchina postaneta ujetnika družbenih norm in videti je, da se njuna ljubezen ne bo srečno končala. Morda se tudi Markizova sestra ne bo mogla poročiti z vitezom Armidorom, ki je zgrožen nad neprimernim vedenjem bodočega svaka, vsebino opere v sporočilu za javnost povzemajo v CD.

Uprizoritev bo po besedah režiserke karikatura časa, v katerem živimo. Gledalec bo soočen z dejstvom, da ni vse, kar je "pravilno" ali "normalno", nujno koristno za posameznika in družbo. Glavna tema, prek katere se bo gledalec soočil s temi vprašanji, pa je ljubezen, saj so odnosi ključ, s katerim najlažje odklepamo vrata v razsežnost univerzalnih sporočil.

Neubauer, ki je poskrbel za prevod libreta, pa je zapisal: "Ljubka opera, polna očarljivih arij in lepih recitativov, v katerih se razpleta za takratno opero tako značilno dogajanje ljubezenskih zapletov zaradi nasprotij med družbenimi stanovi."

Pevci za slovensko praizvedbo so bili izbrani z avdicijo na Akademiji za glasbo. V vlogi Cecchine nastopa Mojca Bitenc v alternaciji z Dunjo Tinauer, v vlogi Marcheseja Domen Anžlovar in Klemen Torkar, kot Lucinda Ana Dežman in Štefica Stipančević, kot Armidoro Zala Hodnik in Katja Konvalinka, kot Sandrina Eva Černe in Tina Debevec, kot Paoluccia Nuška Drašček Rojko in Inez Osina, kot Mengotto Domen Križaj ter kot Tagliaferro Klemen Adamlje in Darko Vidic. Opera bo peta v italijanščini, s slovenskimi nadnapisi.

Dramaturginja uprizoritve je Staša Bračič. Kostumografija in scenografija sta nastali po načelu recikliranja. Kostumi in scenski elementi niso bili izdelani na novo, temveč predelani iz obstoječih, izbranih iz arhivov Opere in baleta SNG Maribor, SNG Drame Ljubljana ter SNG Opere in baleta Ljubljana, in sicer pod nadzorom kostumografke in scenografke Vasilije Fišer.

Uprizoritev je pripravilo Slovensko komorno glasbeno gledališče v koprodukciji s Cankarjevim domom, Akademijo za glasbo, SNG Opero in baletom Ljubljana ter v sodelovanju s Piccolo festivalom Furlanije-Julijske krajine. Ponovitvi bosta 10. januarja v CD ter 12. januarja 2014 v SLG Celje.