Slovenija 11.1.2014 11:27

Med izkopavanji v mariborski Minoritski cerkvi odkrili baročno grobnico

Maribor, 11. januarja - Med arheološkimi raziskavami v Minoritski cerkvi poleg obnovljenega Lutkovnega gledališča Maribor na Lentu so odkrili baročno grobnico oziroma kripto. Odkrili so nekaj dobro ohranjenih ostankov grobnic, grobov in okostij, so te dni sporočili z mariborske občine.

Maribor. Minoritska cerkev. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor.
Minoritska cerkev.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor. Minoritska cerkev. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor.
Minoritska cerkev.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor. Minoritska cerkev. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor.
Minoritska cerkev.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

"Investicijski projekt obnove Minoritskega kompleksa predstavlja eno najpomembnejših kulturno zgodovinskih investicij v mestu Maribor," poudarjajo na občini.

Projekt prenove Minoritske cerkve in izgradnje zunanjega avditorija lutkovnega gledališča delno financira Evropski sklad za regionalni razvoj. Izgradnja zunanjega avditorija se ocenjuje na 1,8 milijona evrov, prenova Minoritske cerkve pa na 2,5 milijona evrov.

Trenutno potekajo zaključna dela izgradnje zunanjega avditorija lutkovnega gledališča in sanacija srednjeveškega zidu. Predvidoma bodo zaključena do aprila.

V Minoritski cerkvi, kjer bodo gradbena dela predvidoma zaključena do konca letošnjega leta, pa potekajo zaščitne arheološke raziskave in sanacija cerkvenih temeljev. Z arheološkim delom so pričeli v drugi polovici novembra lani, in sicer znotraj cerkve samostanskega kompleksa ter na Vojašniškem trgu ob severni cerkveni steni.

V novembru in decembru so opravili pripravljalna dela za arheološke raziskave in strojno znižali notranjo površino cerkve. Odstranili so približno 1,3 metra novodobnih površinskih odpadkov. Pod njimi so odkrili in očistili najvišjo hodno površino in naleteli na zanimivo stratigrafijo. Ob straneh groba sta vidni dve vzporedni kamniti strukturi. Menijo, da morda gre za poškodovane zidove grobnice, vendar morajo najprej počakati na učvrstitev zidov in temeljev cerkve, ki jim bo dopuščala nadaljnje posege v globino.

Sedaj izkopavanja nadaljujejo proti zahodu, kjer so že s testnimi jarki razkrili več zidov. Po odstranitvi vseh mlajšedobnih nasutij so se začeli kazati zidovi. Največ jih pripada baročni grobnici z dolgim osrednjim prostorom, ki je razdeljen na dva dela in orientiran v smeri vzhod-zahod. Dela bodo potekala do marca, pravijo na občini.

Cerkev tvori osrednji del Minoritskega samostana, v obnovljeni del katerega so leta 2010 preselili lutkovno gledališče. Minoritski samostan je bil zasnovan že v 13. stoletju. Od leta 1747 naprej so romarji prihajali v cerkev, da bi videli Marijin kip, ki je predstavljal čudeže in milosti čudodelne podobe. Konec 18. stoletja je samostan postal vojašnica, za vojaške namene je služil do leta 1927.