Svet 12.1.2014 4:00

V Hollywoodu drevi 71. podelitev zlatih globusov

Los Angeles, 12. januarja - V hotelu Beverly Hilton v Hollywoodu bo združenje tujih dopisnikov Hollywooda drevi 71. podelilo filmske in televizijske nagrade zlati globus. Podelitev bosta že drugo leto zapored vodili komedijantki Tina Fey in Amy Pohler, med podeljevalci nagrad pa bodo med drugim Kevin Bacon, Julie Bowen in Jennifer Lawrence.

ZDA, Los Angeles. Igralka Jennifer Lawrence. Foto: Xinhua/STA Arhiv STA

ZDA, Los Angeles.
Igralka Jennifer Lawrence.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv STA

Lawrenceova je letos tudi med nominirankami za stransko vlogo v filmu Ameriške prevare, ki ima poleg filma 12 let suženj največ nominacij. Vsak jih ima po sedem.

Oba sta nominirana za najboljši film, vendar v dveh kategorijah, saj se zlati globusi podeljujejo za drame ter za glasbene filme oziroma komedije. Ameriške prevare v slednji tekmujejo s filmi Nebraska, Ona, Llewyn Davis in Volk z Wall Streeta, v katerem nastopa tudi Katarina Čas.

Poleg filmske uprizoritve resnične zgodbe o svobodnem temnopoltem Američanu, ki so ga trgovci s sužnji ugrabili in prodali na jug, pa se za globus v kategoriji drame potegujejo še Philomena, Dirka Življenja, Kapitan Phillips in Gravitacija.

Našteti filmi so med najpogosteje nominiranimi tudi v drugih kategorijah. Med režiserji se za zlati globus potegujejo Alfonso Cuaron (Gravitacija), Paul Greengrass (Kapitan Phillips), Steve McQueen (12 let suženj), Alexander Payne (Nebraska) in David O. Russell (Ameriške prevare).

V kategoriji drame so med igralkami nominirane Cate Blanchett (Otožna Jasmine), Sandra Bullock (Gravitacija), Judi Dench (Philomena), Emma Thompson (Reševanje gospoda Banksa) ter Kate Winslet (Labor Day). Med igralci pa Chiwetel Ejiofor (12 let suženj), Idris Elba (Mandela: Dolga pot do svobode), Tom Hanks (Kapitan Phillips), Matthew McConaughey (Dallas Buyers Club) in Robert Redford (Vse je izgubljeno).

Na seznamu možnih zmagovalk za glavno vlogo v glasbenem filmu ali komediji pa so Amy Adams (Ameriške prevare), Julie Delpy (Pred polnočjo), Greta Gerwig (Frances Ha), Julia Louis-Dreyfus (Enough Said) in Meryl Streep (Avgust: okrožje Osage). Med igralci pa nominirani Christian Bale (Ameriške prevare), Bruce Dern (Nebraska), Leonardo Di Caprio (Volk z Wall Streeta), Oscar Isaac (Llewyn Davis) in Joaquin Phoenix (Ona).

Zlate globuse bodo podelili tudi za televizijske filme, nadaljevanke igralce in igralke, posebno nagrado za izjemen prispevke svetu zabave Cecil B. De Mille pa bo letos prejel 77-letni igralec, scenarist in režiser Woody Allen.