Svet 11.1.2014 5:00

V Londonu letos pestro razstavno leto

London, 11. januarja - V Londonu se letos obeta pestro razstavno leto. V muzejih in galerijah bodo med drugim pripravili razstave, posvečene Vikingom, Paolu Veroneseju, Rembrandtu, Josephu Turnerju, Henriju Matissu, Kazimiru Maleviču in kitajski dinastiji Ming, je poročal The Telegraph.

Z razstavo Viking - življenje in legenda bodo v Britanskem muzeju odprli novo razstavno galerijo Sainsbury. Postavitev bo ponudila revizionističen pogled na te bradate plenilce, ki so v strahu držali severno Evropo. Med drugim bodo predstavljeni ostanki 37 metrov dolge vikinške ladje. Poleg njihovim plenilskim pohodom bodo na razstavi, ki bo na ogled od 6. marca do 22. junija, pozornost posvetili tudi umetnosti, magiji, gradnji ladij in trgovini.

V septembru bodo v Britanskem muzeju odprli razstavo o kitajski dinastiji Ming, ki bo nosila naslov Ming - dvori in zveze 1400-1450. Poleg slikarstva in kaligrafije bodo predstavili tudi izjemne primerka modro-belega porcelana. Razstava bo na ogled od 18. septembra do 5. januarja 2015.

V marcu bodo v londonski Nacionalni galeriji odprli prvo razstavo del beneškega renesančnega slikarja Paola Veroneseja v Veliki Britaniji, načrtujejo pa še dve razstavi, ki bosta posvečeni slikarstvu severne Evrope. Prva bo nosila naslov Rembrandt - pozna leta in druga Izjemna lepota - mojstri nemške renesanse. Na njej bodo zastopani umetniki, kot so bili Albercht Dürer, Hans Holbein ml. in Lucas Crancah st..

Slikarstvu, kiparstvu in dekorativnim umetnostim v poznemu baroku in neoklasicizmu bo posvečena razstava William Kent - oblikovanje georgijanske Britanije v Muzeju Victoria & Albert, na kateri bo od marca do junija predstavljenih 200 eksponatov.

V muzeju Tate Britain bodo pripravili razstavo o življenju in delu znamenitega britanskega umetnostnega zgodovinarja Kennetha Clarka ter razstavo del britanskega romantičnega slikarja Josepha Turnerja. V Tate Modern pa bodo ljubitelji umetnosti 20. stoletja imeli med 16. aprilom in 7. septembrom priložnost videti razstavo del Henrija Matissa ter med 16. julijem in 26. oktobrom razstavo del Kazimira Maleviča.