Svet 13.1.2014 10:29

Gunter Grass namerava odložiti pisateljsko pero

Berlin, 13. januarja - Nemški pisatelj in nobelovec Gunter Grass, avtor protivojnega romana Pločevinasti boben ter eden najvplivnejših pa tudi najbolj kontroverznih nemških intelektualcev, bo najverjetneje odložil pero. Meni, da je prestar, da bi se lotil kakšnega obsežnejšega projekta, piše francoska tiskovna agencija AFP.

"Star sem 86 let. Mislim, da mi ne bo uspelo napisati še enega romana," je Grass dejal za lokalni dnevnik Passauer Neue Pressse.

"Zdravje mi ne dopušča, da bi se lotil projektov, ki bi trajali pet ali šest let, toliko časa pa bi verjetno potreboval za raziskavo ob pisanju romana," je dodal Grass.

Grass se v zadnjem času posveča risanju in slikanju z akvarelnimi barvami. Svoje akvarele je že tudi razstavljal.

Književnik je javnost šokiral leta 2006, ko je v svoji avtobiografiji Ob lupljenju čebule razkril, da je bil ob koncu druge svetovne vojne član zloglasnih nacističnih enot SS. Takrat so mu mnogi očitali, da je lastne grehe desetletja dolgo skrival, medtem pa drugim glasno očital njihovo nacistično preteklost.

Svetovno javnost je ponovno razburkal leta 2012 s prozno pesmijo z naslovom Was gesagt werden muss (Kar je treba povedati). V njej je Izraelu očital, da s svojo politiko do Irana ogroža svetovni mir. V Izraelu so ga zato razglasili za persono non grato in mu prepovedali vstop na ozemlje judovske države. Prepričani so bili, da skuša Grass s pesmijo zanetiti ogenj sovraštva proti Izraelu in izraelskemu ljudstvu.