Svet 14.1.2014 6:00

Nemški producent Oliver Berben bo posnel film o Ani Frank

Berlin, 14. januarja - Nemški producent Oliver Berben bo posnel film o življenju Ane Frank, ki je napisala svetovno znani dnevnik o skrivanju pred nacisti med drugo svetovno vojno, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Snemati naj bi začeli letos poleti, a igralcev za film, ki ga bodo predvajali na nemški televiziji, še niso izbrali.

Ana Frank je pred nacisti leta 1933 z družino zbežala v Amsterdam. Po okupaciji Nizozemske se je družina zatekla v skrivališče, a so jih leta 1944 izdali in deportirali v koncentracijsko taborišče. Ana je umrla v Bergen-Belsnu, slab mesec preden so ga 15. aprila 1945 osvobodili britanski in kanadski vojaki.

Čeprav je bilo o Ani Frank posnetih kar nekaj filmov, pa še ni bilo "čisto nemške produkcije", je svojo odločitev pojasnil Berben.

Film bo spregovoril o Aninem življenju med letoma 1939 in 1944, ne bo pa se osredotočil na obdobje, ki ga je pred smrtjo pri 15 letih preživela v koncentracijskih taboriščih. "Vemo, kaj se je tam zgodilo. Mislim, da tega ni treba ponovno prikazovati," je dejal Berben.

Film bodo na DVD brezplačno razdelili po nemških šolah.