Slovenija 14.1.2014 12:26

Najstarejše kolo na svetu si je ogledalo že 20.000 obiskovalcev

Ljubljana, 14. januarja - Razstavo z naslovom Kolo, 5200 let si je v nekaj več kot sedmih mesecih ogledalo že več kot 20.000 obiskovalcev, od tega dobrih 20 odstotkov tujcev. Najstarejše leseno kolo z osjo na svetu bo v Mestnem muzeju Ljubljana na ogled še do 20. aprila.

Razstavo je med drugim obiskalo kar nekaj uglednih gostov, med drugim ameriška astronavtka slovenskega rodu Sunita Williams ter britanski kraljevi par, princ Edward s soprogo Sophie, so sporočili iz muzeja.

Do izteka razstave se obeta še nekaj zanimivih spremljevalnih razstav s predavanji: o varovanju in ohranjanju občutljivih predmetov iz mokrega lesa, o sodobnih muzejskih razstavah in o podvodnih arheoloških raziskavah.

Zanimivosti o koliščih na Ljubljanskem barju in odkritju kolesa na kolišču Stare gmajne bo predstavil raziskovalec Anton Velušček, zaradi velikega zanimanja pa bodo ponovili tudi delavnico za otroke Dan po barjansko. Vsako prvo in tretjo nedeljo in drugi ter zadnji četrtek v mesecu potekajo tudi vodstva po razstavi.

Kot je za STA povedala kustosinja Irena Šinkovec, se razstavi obetajo številna gostovanja. Prva postojanka razstave naj bi bil Dunaj, a bo več znano konec meseca.

Ekipa arheologov je kolo na Ljubljanskem barju našla leta 2002. Leta 2012 so zaključili konservacijo kolesa v laboratoriju v Mainzu, lani pa so veliko najdbo postavili na ogled širši javnosti.