Slovenija 16.1.2014 10:32

V NUK razstava ob 100. obletnici rojstva Vitomila Zupana

Ljubljana, 16. januarja - V Narodni in univerzitetni knjižnici (NUK) bodo drevi ob 19. uri odprli razstavo ob 100-letnici rojstva Vitomila Zupana z naslovom Način biti. Pri pripravi se je avtorica razstave Ifigenija Simonović oprla na zapuščino, ki jo hrani rokopisni oddelek NUK. Gre za obsežno gradivo, ki ga je bilo mogoče predstaviti le v fragmentih.

Na odprtju bosta o pisatelju in njegovi zapuščini spregovorila Marijan Rupert in Dušan Jovanović, njegove pesmi pa bosta interpretirala Vita Mavrič in Jani Kovačič.

Zupan je bil vsestransko ustvarjalen. Na razstavi naj bi prav ta njegova lastnost prišla najbolj do izraza, med drugim tudi njegovo likovno ustvarjanje.

Precejšnji del razstave je posvečen pisatelju zaporniku. V zaporih je Zupan med letoma 1948 in 1954 napisal 25 pesniških zbirk, dva romana za otroke in večino teoretičnih spisov. Na razstavi bo mogoče videti rokopise iz zapora.

Osebje v zaporih v Mariboru je za razstavo posodilo tri izjemne predmete: posteljo, kiblo in vrata samice. Ti predmeti bodo še posebej nazorno prikazali krutost režima, ki je množicam dovolil in dal vse, posameznikom pa jemal svobodo, jim zapiral vrata, jih poniževal in na vse možne načine onemogočal njihovo delo, so zapisali v NUK.

Razstava v počastitev 100. obletnice rojstva Vitomila Zupana je razstava o vitalnosti, o vztrajnosti, o premočrtnosti, o upanju, o načinu biti, ki je nenehen upor zoper smrt.