Svet 17.1.2014 6:00

V Rigi danes začetek otvoritvenih slovesnosti EPK 2014

Riga, 17. januarja - V Rigi se danes začenja tridnevna otvoritvena slovesnost Evropske prestolnice kulture (EPK) 2014, v sklopu katere bo osrednje mesto pripadlo odprtju nove Nacionalne knjižnice. Uvedla jo bo uprizoritev opere Rienzi Richarda Wagnerja v Latvijski nacionalni operi. Program Riga EPK 2014 bo ponudil okoli 200 dogodkov.

Opero Rienzi je Wagner začel pisati v Rigi, zato bodo v novi produkciji poudarili povezavo tega opernega dela z mestom. Predstavo je pripravila mednarodna ekipa, režijo je prevzel Danec Kirsten Dehlholm. Poleg Wagnerjeve glasbe nova postavitev vključuje elektronsko glasbo mladega latvijskega zvočnega umetnika Voldemarsa Johansonsa. Uradno premiero bo opera doživela 19. januarja v Latvijski nacionalni operi, ponovitve pa napovedujejo še za 21. januar ter 3. in 15. junij.

V soboto bo v mestu potekal celodnevni dogodek, ki so ga organizatorji poimenovali Pokušina programov Rige 2014. V paviljonih na Centralni tržnici in na Mednarodnem avtobusnem terminalu bo mogoče na enem mestu preveriti vse segmente programa Riga 2014, so na spletni strani zapisali organizatorji.

Na isti dan bodo po ulicah mesta naredili živo verigo med poslopjema stare in nove nacionalne knjižnice, ki je pomemben prispevek k mestni infrastrukturi. Približno 700.000 prebivalcev Rige si bo podajalo knjige, ki bodo prek njihovih rok prepotovale dobra dva kilometra dolgo pot med obema poslopjema.

Po tem simbolnem prenosu bo nova Nacionalna biblioteka, ki so jo pričeli graditi junija 2008, vrata za obiskovalce odprla poleti. Več kot 40.000 kvadratnih metrov bo lahko sprejelo 1000 bralcev in do osem milijonov knjig. V knjižnici bodo uredili tudi muzej in več razstavnih dvoran.

Prav tako 18. januarja bodo v razstavišču Arzenal odprli razstavo z naslovom 1914, v Areni pa bo na ta dan koncert z naslovom Riga resounds!, na katerem se bodo predstavili najboljši latvijski klasični in popularni glasbeniki ter zbori in orkestri. V Arsenalu bo 19. januarja vrata odprla razstava sodobnega francoskega umetnika Christiana Boltanskia z naslovom Srčni utrip, v Nacionalni knjižnici Latvije pa bodo odprli razstavo kinetične umetnosti z naslovom Vizionarske strukture. Prirodoslovni muzej bo v sklopu EPK gostil razstavo Jantar skozi čas, ki bo osvetlila baltski jantar.

Pestro bo tudi v slikovitem mestecu Sigulda, ki leži 50 kilometrov od Rige. Tam bo 19. januarja potekal program, ki bo povezal kulturo, šport in različne oblike ustvarjalnosti. Do mesta bo iz Rige peljal poseben vlak - Festival Express, potniki pa bodo med vožnjo lahko uživali v glasbenih in drugih nastopih.