Svet 17.1.2014 8:53

V Trstu začetek filmskega festivala

Trst, 17. januarja - V Trstu se bo danes ob 20. uri s projekcijo slovenske manjšinske koprodukcije Danisa Tanovića Epizoda v življenju nabiralca železa začel 25. tržaški filmski festival. Na festivalu bodo do srede predvajali več kot 80 filmov, med njimi pet slovenskih, potekala pa bo tudi koprodukcijska platforma East Meets West.

V tekmovalni program 11 dokumentarnih filmov se je uvrstil film Mama Evropa Petre Seliškar, ki je mednarodno pot začel na sarajevskem filmskem festivalu, večkrat nagrajeni film Špele Čadež Boles pa se bo za nagrado potegoval v sekciji kratkih filmov.

Poleg omenjenih filmov bodo na festivalu s posebno projekcijo na zaključni dan počastili začetek redne distribucije filma Roka Bička Razredni sovražnik v Italiji.

Na festivalu se bodo slovenska filmska produkcija predstavila še v posebnem programu Zvočni zidovi s filmom Dušana Moravca Pravi človek za kapitalizem, glasbenim portretom "bosanskega psiha" Damirja Avdića, ter v programu Trst ArtHouse z dokumentarnim filmom Projekt: Rak. Film Damjana Kozoleta spremlja, kako se z boleznijo spopada Ulay, začetnik body arta.

Na posebni projekciji bodo predvajali še eno slovensko manjšinsko koprodukcijo - film Krogi Srdana Golubovića.

Na festivalu se bodo poklonili tudi sovjetskemu režiserju Sergeju Paradžanovu.

Ob projekcijah bo v sklopu festivala potekala tudi koprodukcijska platforma East Meets West. Letos se bo osredotočila na države Beneluksa - Belgijo, Nizozemsko in Luksemburg. Med 200 prijavljenimi projekti iz 29 evropskih držav je v končni izbor prišlo 12 igranih filmskih projektov in deset dokumentarcev iz 15 evropskih držav.

V sredo se bo festival ob 20. uri zaključil s podelitvijo nagrad, ki ji bo sledila projekcija filma Andrzeja Wajde Lech Walesa, človek upanja.