Slovenija 17.1.2014 10:18

V Žalcu se začenja osmi BUMfest

Žalec, 17. januarja - V Domu II. slovenskega tabora v Žalcu se danes začenja največji tolkalni festival v Sloveniji BUMfest, ki bo potekal do nedelje. Kot ocenjuje direktor festivala Dejan Tamše BUMfest, je in ostaja edini slovenski mednarodni festival tolkalnih skupin, ki je že dobro ukoreninjen med ljubitelji tovrstne glasbe.

Na osmi ediciji festivala se bodo predstavile tri skupine - španska skupina Odaiko, tolkalna skupina SToP, ki je soorganizator dogodka, in skupina Human Dong, ki jo je ustanovil Raphael Meinhart.

Festival bodo uradno odprli ob 18. uri, ko bo nastopila španska skupina Odaiko, ki s tolkali združuje elemente plesa in avdio-vizualne učinke. Občinstvu se bodo predstavili s projektom Galci na krovu se sprehodijo skozi čas. Skozi ritem in humor glasbeniki predstavijo glavne značilnosti spreminjanja glasbe in kulture v različnih obdobjih Galcev. Pri projektu sodeluje še vokalistka Xiana Lastra.

V soboto bo nastopila slovenska skupina SToP, ki se bo dotaknila zelo različnih žanrov. SToP šteje osem članov in ravno letos praznuje 15. obletnico delovanja.

V nedeljo bo na sporedu skupina Human Dong, ki je nastala leta 2008. Skupini se je pred dvema letoma pridružila še pevka Vesna Petković. Ustvarjajo različne glasbene žanre od trip-hopa, elektronike in minimalizma pa do glasb tretjega sveta.

Letošnja novost festivala je BUMfest starinarnica. Organizatorji dogodka so tako prvič ponudili možnost, da obiskovalci svoje inštrumente, palice, note, vse, kar je povezano s tolkali, poskusijo prodati na enem mestu.

Tudi na letošnjem BUMfestu bodo potekale glasbene delavnice domačih in tujih strokovnjakov.