Svet 19.1.2014 6:00

Cindy Sherman praznuje 60 let

New York, 19. januarja - Ameriška fotografinja Cindy Sherman, poznana po konceptualnih portretih, je danes dopolnila 60 let. V svojih fotografskih serijah Shermanova v ospredje postavlja izzivalne teme o položaju žensk v družbi. Zaslovela je s serijo Untitled Film Stills, ki jo je ustvarila med letoma 1977 in 1980.

Serija vsebuje 69 črno-belih fotografij, na katerih umetnica, rojena 19. januarja 1954, pozira v različnih vlogah na različnih lokacijah, kot so ulice, dvorišča in obale.

Tudi sicer Shermanova večinoma ustvarja fotografske serije, v katerih nastopa v različnih preoblekah. Med njene pomembnejše serije sodi še Sex Pictures, v kateri je, da bi upodobila objektifikacijo žensk, uporabila lutke v podložnih položajih. V letih 1983 in 1993 je fotografinja ustvarila tudi nekaj modnih fotografskih serij.

Med drugim je v prvi polovici devetdesetih sodelovala s skupino Babes in Toyland, za katere je posnela vrsto naslovnic za albume, nastopila pa je tudi v videu za pesem Bruise Violet.

Shermanova se ne ukvarja samo s fotografijo; leta 1997 je posnela film Office Killer, v katerem so nastopile Jeanne Tripplehorn, Molly Ringwald in Carol Kane. Med drugim je nastopila tudi v filmu Johna Watersa Pecker.

Shermanova je ustvarjalka, ki je za svoje delo prejela številne nagrade, med drugim leta 1995 prestižno štipendijo MacArthur Fellowship. Razstavlja po vsem svetu, leta 2012 so ji v newyorškem muzeju moderne umetnosti MoMA postavili obširno retrospektivo z več kot 170 deli. Lani je na beneškem bienalu organizirala projekt, v katerem je manj znane ustvarjalce postavila ob bok umetnikom, kot so George Condo, Robert Gober, Paul McCarthy, Charles Ray in Rosemarie Trockel.