Slovenija 18.1.2014 8:00

V Slovenski filharmoniji koncert indijskega virtuoza na kitari Prasanne

Ljubljana, 18. januarja - V Slovenski filharmoniji bo drevi nastopil indijski glasbenik Prasanna, eden od pionirjev indijske carnatic glasbe na kitari ter priznan izvajalec in skladatelj jazza in filmske glasbe. Prasanni, ki je tudi ustanovitelj prve indijske akademije za sodobno glasbo, se bo na odru pridružil tolkalist Vasja Štukelj. Koncert bo ob 20. uri.

Ljubljana. Slovenska filharmonija. Foto: Domen Grögl/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Slovenska filharmonija.
Foto: Domen Grögl/STA
Arhiv STA

Vsestranski glasbenik, ki je v Sloveniji prvič gostoval leta 2011, bo na tokratnem koncertu na električni kitari izvajal južnoindijsko klasično glasbo carnatic. V ponedeljek, 20. januarja, bo s pihalcem Goranom Bojčevskim in bobnarjem Bojanom Krhlankom nastopil tudi v celjskem Kinu Metropol.

Prasanna se je igranja kitare začel učiti že v otroštvu. Leta 1984 se je pridružil razredu indijskega klasičnega glasbenika Tiruvarurja Balasubramaniama, svoj prvi profesionalni carnatic koncert pa je izvedel leta 1989 na indijski glasbeni akademiji Madras.

Prasanna je diplomiral na indijskem Inštitutu za tehnologijo, kasneje pa še na bostonski Akademiji za glasbo Berklee. Velja za podjetniškega vizionarja v razvijanju kreativne glasbe. Je ustanovitelj glasbene akademije Swarnabhoomi, prve indijske akademije za sodobno glasbo in največje glasbene šole v Južni Aziji, ki na izviren način združuje tradicionalni indijski izobraževalni sistem s sodobno zahodno pedagogiko.

Glasbenik predava in vodi delavnice na številnih svetovnih univerzah, umetniških centrih in inštitutih, med njimi na Univerzi Harvard in bostonski Akademiji za glasbo Berklee.

Prasanna se ukvarja tudi s komponiranjem filmske glasbe. Podpisuje se pod glasbo z oskarjem nagrajenega dokumentarnega filma Smile Pinki ameriške režiserje Megan Mylan iz leta 2008. Med drugim je skladal tudi glasbo za indijski triler Vazhakku Enn 18/9 režiserja Balajija Sakthivela iz leta 2012, ki velja za eno najbolj izvirnih partitur sodobne indijske glasbe.

Prasanna je posnel 15 žanrsko raznovrstnih albumov in sodeloval s številnimi svetovno priznanimi umetniki sodobne glasbe, med njimi brazilskim jazzistom Airtom Moreiro, ameriškim saksofonistom Joejem Iovanom in ameriškim basistom Victorjem Wootnom.

Je član indijsko-ameriške zasedbe Tirtha, poznane po izvajanju fuzije rocka, indijskega raga in bebopa s poudarkom na sozvočju melodije in ritma, s katero je leta 2011 nastopil tudi v Ljubljani. Za svoje delo je prejel številne nagrade, med njimi tudi indijsko nagrado za življenjske dosežke na področju carnatic glasbe leta 2003.