Svet 18.1.2014 5:30

Pred 205 leti se je rodil ameriški literat Edgar Allan Poe

Boston, 18. januarja - V nedeljo bo minilo 205 let od rojstva ameriškega literata Edgarja Allana Poeja. Bil je rojen pesnik, naslednik romantikov in larpurlartist. Svoje poglede na pesništvo je pojasnil v več esejih. Bil je tudi mojster fantastično-bizarne kratke proze in utemeljitelj moderne detektivke. Znan je tudi kot prodoren literarni kritik.

Poe se je rodil v Bostonu. Od leta 1810 je kot sirota odraščal v družini trgovca J. Allana. Študiral je na vojaški akademiji v West Pointu, a so ga zaradi zanemarjanja študija izključili iz šole. Med letoma 1835 in 1837 je bil urednik revije Southern Literary Messenger v Richmondu, pozneje pa urednik pri reviji Graham's Magazine. Umrl je v Baltimorju, star 40 let.

Prozo je začel pisati zaradi finančne stiske. Razvil je teorijo o kratki zgodbi kot enotnem delu, ki je v celoti podrejeno končnemu vtisu.

Med glavnimi deli velja omeniti Pripoved Arthurja Gordona Pyma, Propad hiše Usher in druge zgodbe ter Korokar in druge pesmi. Vsa omenjena dela so z vrsto drugimi dostopna tudi v slovenskem prevodu.

Njegova mračna pesnitev Krokar je bila prvič objavljena leta 1845 v časopisu New York Evening Mirror. Zgodba pesmi se vrti okrog govorečega krokarja, ki spremlja nesrečno zaljubljenega prvoosebnega pripovedovalca, ki počasi tone v blaznost.

Po pesnitvi so leta 2012 posneli srhljivko Krokar, ki obravnava zadnjih pet dni v življenju pisca kriminalk. Pisatelja je upodobil John Cusack.

Po književniku, ki je med drugim s svojim delom vplival na francoske simboliste, so poimenovali tudi ameriško literarno nagrado.