Slovenija 19.1.2014 8:30

Knjigarna Behemot zaprla svoja vrata

Ljubljana, 19. januarja - Knjigarna Behemot je minuli teden dokončno zaprla svoja vrata. Delovala je osem let, sprva na Židovski stezi v Ljubljani, od jeseni 2012 pa v pritličju Mestne galerije na Mestnem trgu. Zaprtju je po besedah vodje knjigarne Deana Ivandića botroval "Triglavi zmaj" - Book Depository, digitalizacija knjig, nekoliko pa tudi varčevalni ukrepi.

Ljubljana. Knjigarna, knjige. Foto: Tina Kosec/STA

Ljubljana.
Knjigarna, knjige.
Foto: Tina Kosec/STA

Največji krivec za zaprtje knjigarne, ki je ponujala v glavnem tujo knjižno produkcijo, je po Ivandićevih besedah priljubljena spletna stran Book Depository, za katero stoji podjetje, ki ga je leta 2004 ustanovil eden od nekdanjih sodelavcev spletnega velikana Amazon.

Enega izmed vzrokov vodja knjigarne pripisuje digitalizaciji tekstovnih vsebin. Kot je pojasnil za STA, sta tiskana in elektronska knjiga dva zelo različna fenomena, ki imata vsak svoje mesto in vlogo v družbi in kulturi. Trenutno situacijo pa vidi v siljenju založb k sprejetju elektronske knjige in omejevanju "svoje 'črede' v zaščitenih protokolih in ekskluzivnih okoljih določenih bralnikov, kot sta Kindle in iPad", je pojasnil in dodal, da je to vse zgolj zaradi dobička.

Medij digitaliziranega teksta je po Ivandićevem prepričanju bistveno drugačen od fizične knjige, zato se bo po njegovih napovedih "tej trenutni represiji uprl in od nje dokončno osvobodil". Za Ivandića so elektronske knjige pomembne le kot javno dostopni arhivi znanja in kulturne preteklosti. Tiskana knjiga je po Ivandićevem mnenju tudi bolj subverzivna od elektronske. "Lahko jo kupiš z gotovino, pri čemer nihče ne ve tvojega imena, lahko jo bereš v carigrajskem parku Gezi," je ponazoril.

V prihodnjih letih bomo, kot meni Ivandić, "na slovenski knjižni sceni doživeli poplavo elektronskih knjig". To po njegovem prepričanju ne bo dobro za domačo tiskano produkcijo. "Skrbi me predvsem za tiste najboljše - majhne, kakovostne založbe, ki predano delajo in že zdaj komaj shajajo", je dejal.

Na vprašanje, če je povezava na Facebook strani knjigarne Behemot, ki ponuja brezplačen način prenosa knjig v digitalni obliki mišljena ironično, je odvrnil, da ne. Po njegovem mnenju je spletna stran za izmenjavo filmov in glasbe The Pirate Bay protipol Amazonu - "zlemu in radikalno desnemu agentu disruptivnih poslovnih modelov". "The Pirate Bay vidim kot kasetofon z dvema predalčkoma (...), zato z veseljem delim, še posebej, ko je Behemot zaprt, informacije o brezplačnih knjigah, toliko bolj, če jih ponujajo celo legalno," je dodal.