Slovenija 20.1.2014 10:14

V Slovenski kinoteki posvetilo Vitomilu Zupanu

Ljubljana, 20. januarja - V Slovenski kinoteki bodo drevi ob 18. uri s projekcijo manj znanih televizijskih filmov Nočna pustolovščina in Sarabanda za obešence odprli tridnevno posvetilo Vitomilu Zupanu, ki bi 18. januarja dopolnil 100 let. Do srede bodo nato predvajali še pet filmov po Zupanovih scenarijih.

Ljubljana, Kinoteka. Slovenska Kinoteka. Foto: Stanko Gruden/STA

Ljubljana, Kinoteka.
Slovenska Kinoteka.
Foto: Stanko Gruden/STA

Zupan, poznan predvsem kot literat, je pomembno sled pustil tudi v slovenskem filmskem prostoru, so zapisali v kinoteki, kjer posvetilo pripravljajo v sodelovanju s Slovenskim filmskim arhivom in RTV Slovenija.

Po uvodnih projekcijah filmov režiserjev Janeta Kavčiča in Mirča Kraglja bodo drevi predvajali še film Živojina Pavlovića Nasvidenje v naslednji vojni, ki je nastal po Zupanovem romanu Menuet za kitaro.

V torek bodo v kinoteki predvajali film Františka Čapa Naš avto in film Idealist Igorja Pretnarja, v sredo pa filma Peta zaseda Franceta Kosmača in Maškarada Boštjana Hladinka. Kot so še zapisali v kinoteki, je projekcija partizanske drame Peta zaseda posebna, saj so film le redko predvajali.

Zupan se je rodil v Ljubljani. Leta 1942 so ga Italijani deportirali v Čiginj in nato Gonars. Med vojno je delal pri Radiu OF. Leta 1947 je začel delovati kot svobodni pisatelj, a so ga dve leti pozneje na političnem procesu obsodili na deset let zapora. Predčasno je bil izpuščen leta 1954.

Osrednji del Zupanovega ustvarjanja zavzema trilogija romanov Menuet za kitaro - na petindvajset strelov, Komedija človeškega tkiva, in Levitan.

V spomin na pisatelja, dramatika in pesnika so pri Mladinski knjigi v minulem tednu predstavili knjigo Vitomil Zupan: Važno je priti na grič ter v NUK so odprli razstavo o njegovem življenju.