Svet 20.1.2014 11:26

Umrl je italijanski dirigent Claudio Abbado

Rim, 20. januarja - V Bologni je danes umrl svetovno poznani italijanski dirigent Claudio Abbado. Abbado, ki ga je profesionalna pot vodila v milansko Scalo, Berlinsko filharmonijo in Dunajsko državno opero, je umrl v 81. letu starosti, poročajo tuje tiskovne agencije.

Maestro je moral v zadnjem času zaradi poslabšanja bolezni, pred leti je zbolel za rakom na črevesju, odpovedati več koncertov.

Abbado je bil daleč od stereotipa tiranskega maestra. V svoji bogati karieri je posnel več plošč, na katerih je slišati od italijanskega liričnega repertoarja do klasične glasbe 20. stoletja. Posebno pozornost je posvetil romantikom, še posebej Gustavu Mahlerju.

Claudio Abbado se je rodil 26. junija 1933 v Milanu v glasbeni družini. Študij je začel v domačem mestu, nadaljeval pa pri Hansu Swarowskyju na Dunaju.

Abbado je bil skoraj 20 let povezan z milansko Scalo. Kot glasbeni direktor od leta 1971 in kot šef dirigent med letoma 1980 in 1986 je s svežimi programskimi idejami to operno hišo odprl širokim množicam.

Nato je odšel na Dunaj, kjer je postal generalni glasbeni direktor mesta Dunaja, odgovoren za vse najpomembnejše prireditve. Bil umetniški vodja Državne opere ter vodja festivala sodobne glasbe Wien Modern.

Potem je odšel v Berlin k Berlinskim filharmonikom, iz Berlina pa v Luzern, kjer je leta 2003 z umetniškim vodjem festivala Michaelom Haefligerjem ustanovil svoj Luzernski festivalski orkester, v katerem igrajo mednarodno priznani solisti ter člani ansamblov Sabine Meyer Ensemble, Hagen Quartet in Mahler Chamber Orchestra.

V Italijo se je v glavnem vračal v Bologno, kjer je pred leti ustanovil mladinski Orchestra Mozart. Veliko je dirigiral v Salzburgu, New Yorku in Chicagu.

V svoji dolgoletni koncertni in operni karieri je tudi trikrat gostoval v Ljubljani, prvič leta 1977 kot tedanji šef dirigent Londonskega simfoničnega orkestra s koncertom v veliki dvorani Slovenske filharmonije, nato z londonskim Bachovim orkestrom v poletnem gledališču v Križankah ter v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma še kot dirigent Mladinskega orkestra Gustava Mahlerja.

Veliko se je ukvarjal tudi z nemško orkestralno glasbo, v operni literaturi pa je veliko pozornost posvečal delom Gioachina Rossinija in Giuseppeja Verdija.