Na hitro prelistano 25.1.2014 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 25. januarja - Pri mariborski založbi Litera so izdali zbirko 75 pesmi od Dekleve do Peratove, pri založbi ZRC delo Marije Stanonik Folkloristični portreti iz 20. stoletja, pri založbi Miš pa slikanico zakoncev Stepančič Na otoku zakladov. Ameriški založnik albanskega rodu Besim Tafilaj je izdal trilogijo o zgodovini Kosova Jusufa Buxhovija.

Ljubljana. Knjiga Marije Stanonik z naslovom Folkoristični portreti iz 20. stoletja. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Marije Stanonik z naslovom Folkoristični portreti iz 20. stoletja.
Foto: STA

Ljubljana. Zbirka 75 pesmi od dekleve do peratove. Foto: STA

Ljubljana.
Zbirka 75 pesmi od dekleve do peratove.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Lucije in Damijana Stepančiča z naslovom Na otoku zakladov. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Lucije in Damijana Stepančiča z naslovom Na otoku zakladov.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Jusufa Buxhova z naslovom Kosova - From Occupation to International Protectorate. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Jusufa Buxhova z naslovom Kosova - From Occupation to International Protectorate.
Foto: STA

75 PESMI OD DEKLEVE DO PERATOVE - ANTOLOŠKI IZBOR SODOBNE SLOVENSKE POEZIJE

Leta 1970 je izšla antologija slovenske poezije, ki sta jo pod naslovom 57 pesmi od Murna do Hanžka pripravila Tomaž Brejc in Tomaž Šalamun. Od takrat je izšlo precej antoloških izborov, a noben ni bil zasnovan na podoben način in ni imel kultnega statusa kot omenjeni. Pričujoča zbirka 75 Pesmi od Dekleve do Peratove je nekakšno nadaljevanje oziroma drugi del. Začne se, kjer se prejšnja konča, in to je tam, kjer se bo čez desetletja tretji del novih sestavljavcev, so zapisali v založbi. V tokratni izbor sta Uroš Zupan in Urban Vovk uvrstila po eno ali več pesmi Ivana Dekleve, Iva Svetine, Milana Jesiha, Borisa A. Novaka, Jureta Detele, Vladimirja Memona, Iztoka Osojnika, Milana Vincetiča, Erike Vouk, Aleša Debeljaka, Maje Vidmar, Alojza Ihana, Marjana Strojana, Uroša Zupana, Braneta Senegačnika, Miklavža Komelja, Petra Semoliča, Aleša Štegra, Toneta Škrjanca, Primoža Čučnika, Barbare Korun, Josipa Ostija, Gorazda Kocijančiča, Jureta Jakoba, Veronike Dintinjana in Katje Perat.

FOLKLORISTIČNI PORTRETI IZ 20. STOLETJA - IZBOR OSEBNOSTI POMEMBNIH ZA KONSTITUIRANJE SLOVSTVENE FOLKLORISTIKE

Delo etnologinje Marije Stanonik Folkloristični portreti iz 20. stoletja: Do konstituiranja slovenske slovstvene folkloristike končuje projekt, ki je bil v zgodovini slovenske slovstvene folklore dolgoročni del programa na Inštitutu za slovensko narodopisje pri ZRC SAZU. Monografija je kronološko in logično nadaljevanje prve - Folkloristični portreti iz treh stoletij: Od baroka do moderne, ki je izšla leta 2012. S številnimi, doslej neopaženimi odkritji odpravlja dolg slovenske filologije, etnologije in kulturne zgodovine do 14 osebnosti, ki so v 20. stoletju pripravljali tla za konstituiranje slovstvene
folkloristike kot samostojne interdisciplinarne vede. To so Jirži Polivka, Jakob Kelemina, Matija Murko, Ivan Koštial, Ivan Grafenauer, France Kotnik, Joža Glonar, France Stele, Janko Glazer, Pavle Zablatnik, Vinko Möderndorfer, Lojze Zupanc, Janez Dolenc in Milko Matičetov.

NA OTOKU ZAKLADOV - MIROLJUBNA IN ZABAVNA SLIKANICA O PIRATIH

Na otoku zakladov je neobičajna zgodba o piratih, v kateri ni akcije v obliki streljanja s pištolami ali obstreljevanja s topovi, kar pritiče knjigam o piratih, a je kljub temu napeta. V enostavnem, skrbno izčiščenem besedilu bodo mladi bralci našli tudi majhne duhovitosti. Slikanica Lucije in Damijana Stepančiča ponuja miroljubno in zabavno zgodbo o priljubljenih otroških junakih, ki se dogaja pred kuliso razkošnih ilustracij, ki pričarajo čisto pravi otok zakladov in še dodatno spodbudijo otrokovo domišljijo, so zapisali v založbi.

Lucija Stepančič je po poklicu restavratorka, znana je po svojih literarnih kritikah, za katere je leta 2003 dobila Stritarjevo nagrado, in literarnih delih Mrtvaki in šlagerji, Prasec pa tak in V četrtek ob šestih.

Damijan Stepančič (1969) velja za enega osrednjih slovenskih ilustratorjev svoje generacije. Pri ilustraciji si prizadeva, da tako literarni kot tudi likovni del delujeta homogeno in kvalitetno ter tvorita celoto in s tem zadovoljita vse bolj zahtevne mlade bralce. Za svoja dela je prejel številne nagrade.

KOSOVA - TRILOGIJA O ZGODOVINI KOSOVA IZPOD PERESA KOSOVSKEGA AVTORJA

Delo Kosova je zgodovinska trilogija, v kateri je kosovski zgodovinar in publicist Jusuf Buxhovi obdelal kosovsko zgodovino od antičnih časov do moderne dobe. Z albansko izdajo je prelomil prakso, po kateri so o kosovski zgodovini pisali zgodovinarji izven Kosova. Trilogija je najprej izšla v Prištini, da bi presegel jezikovno pregrado, pa se je odločil še za izdajo v angleščini, ki jo je omogočil založnik iz Houstona Tafilaj. Knjiga je sestavljena iz treh delov. V prvem avtor spregovori o poreklu in razvoju albanskega naroda od antičnega obdobja naprej, v drugem obravnava srednji vek in osmansko obdobje, tretji del pa je namenjen sedanjosti in nosi naslov Od londonske konference o priznanju Albanije do mednarodnega protektorata.