Svet 21.1.2014 12:37

Preko spleta vpogled v Handkejevo pisanje

Dunaj, 21. januarja - Avstrijska nacionalna knjižnica je ponudila vpogled v ustvarjalni proces avstrijskega pisatelja Petra Handkeja. Preko spletne strani handkeonline je omogočila neposreden dostop do zbranih materialov enega najpomembnejših pisateljev nemškega govornega območja, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Na spletu so zbrani materiali, povezani s Handkejevim pisanjem, tako iz javnih kot iz zasebnih zbirk. Veliko jih je iz zbirke Avstrijske nacionalne knjižnice, med njimi rokopisi iz zgodnjih let Handkejevega ustvarjanja, pa beležnice, pisma in zasebne fotografije.

Dopolnili so jih z bogatim gradivom iz Nemškega literarnega arhiva v Marbachu ter z materiali iz Literarnega arhiva v Salzburgu.

Eden od skupno šestih razdelkov na spletni strani vključuje 76 Handkejevih beležnic iz obdobja med letoma 1972 in 1990 v skupnem obsegu kar 10.000 strani. Segment z naslovom Dela in materiali denimo prinaša vse pisateljeve zapiske, ki so povezani z nastankom posamičnih del.

Peter Handke se je rodil leta 1942 v Grebinju na Koroškem. Od konca vojne do leta 1948 je živel v berlinskem vzhodnem sektorju. V Gradcu je študiral pravo in študij prekinil, ko so v objavo sprejeli rokopis njegovega prvega romana Sršeni.

Konec 60. let je zaslovel s formalističnimi gledališkimi igrami, v katerih je kritično reflektiral uporabo jezikovnih klišejev ter prevladujoče dramaturške in vedenjske zakonitosti. Pomembna so njegova prozna dela, v katerih kritizira proletarsko malomeščansko okolje. Leta 2012 je bil v Avstriji z besedilom Še vedno vihar razglašen za dramatika leta. Besedilo so lani uprizorili tudi v SNG Drama Ljubljana.

Handke je avtor, ki izrazito razdvaja javnost. Medtem ko mu ena stran nikoli ne bo oprostila zanimanja za Slobodana Miloševića, ga druga vidi kot literarnega genija, ki na svet gleda kompleksneje kot večina.