Svet 22.1.2014 5:00

V Salzburgu številnimi dogodki ob 100. obletnici smrti pesnika Georga Trakla

Salzburg, 22. januarja - Letos mineva 100 let od smrti pesnika Georga Trakla (1887-1914). Trakl je bil pomemben avstrijski predstavnik zgodnjega ekspresionizma. Vplival je na ekspresivne lirike in na nemško pesništvo tudi po letu 1945. V rojstnem Salzburgu se mu bodo ob tej priložnosti poklonili z vrsto dogodkov.

Kot je na ponedeljkovi novinarski konferenci povedal koordinator dogodkov ob obletnici pesnikove smrti Hans Weichselbaum, je Trakl, čeprav velja za enega najpomembnejših salzburških pesnikov, v zavesti prebivalcev mesta slabo zasidran.

Praznovanje se je v Salzburgu začelo že v ponedeljek, ko so v Traklhofu v starem mestnem jedru odkrili Traklovo poprsje, ki ga je kipar Hans Pacher (1913-2002) izdelal že pred tremi desetletji. Pesniku bodo v mestu posvetili še nekaj razstav, prvo literarno srečanje, ki bo namenjeno njegovim delom, pa je napovedano za 6. februar. Traklove pesmi bodo zaznamovale tudi odprtje salzburškega poletnega festivala.

Pesniku bo letos posvečen literarni festival, izšla pa bo tudi revidirana izdaja Traklove biografije izpod Wiechselbaumovega peresa, piše avstrijska tiskovna agencija APA.

Tekom leta se bodo po različnih lokacijah v mestu zvrstile številne filmske projekcije, srečanja, podelitve nagrad, literarna tekmovanja in koncerti z uglasbeno Traklovo poezijo. Vodniki bodo obiskovalce mesta po Salzburgu popeljali po sledeh Trakla, muzeju, ki je urejen v Traklovi hiši, pa se ob tej priložnosti obetata prenova in povečanje.

Georg Trakl je študiral farmacijo na Dunaju. Od leta 1912 je bil vojaški lekarnar, od leta 1914 pa sanitetni poročnik na fronti v Galiciji. Po bitki pri Grodeku je doživel živčni zlom in umrl zaradi prevelikega odmerka mamil.

Trakl je v zapletenem, slikovitem in simbolnem jeziku pisal o smrti, obupu in minljivosti življenja. Njegove mračne vizije o času, polnem zla in žalosti, so sprva izražene v muzikalnih rimanih stihih, kasneje v prosti, ritmizirani pesmi.

Med njegova pomembnejša dela sodijo Gedichte (Pesmi, 1913), Sebastian im Traum (Sebastian v sanjah, 1915), Der Herbst des Einsamen (Jesen osamljenega, 1920) in izbor zgodnjih pesmi Aus goldenen Kelch (Iz zlate čaše, 1939).