Slovenija 23.1.2014 10:47

Na tekmovanju Evrovizijski mladi glasbeniki bo nastopil Urban Stanič

Ljubljana, 23. januarja - Slovenija bo na tekmovanje Evrovizijski mladi glasbeniki, ki bo med 23. majem in 1. junijem potekalo v Kölnu, poslala pianista Urbana Staniča, so sporočili z RTV Slovenija. Na sklepnem večeru izbora slovenskega predstavnika za tekmovanje v ljubljanskem Konservatoriju za glasbo in balet je nastopilo sedem mladih glasbenikov.

Žirijo v sestavi Tomaž Lorenz, Aleš Kacjan in Mojca Zlobko Vajgl, je dijak 3. letnika ljubljanskega konservatorija pod mentorstvom Lidije Malahotky Haas prepričal z izvedbo Chopinove Grande polonaise brillante, op. 22 v Es-duru.

Finalisti, poleg Staniča še Izak Hudnik, Jošt Lampret, Luka Mitev, David Novak, Nežka Prosenjak ter Romana Šimbera, so se na finalnem večeru predstavili s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija pod taktirko Stevena Loya.

Na slovenski izbor za tekmovanje se je letos prijavilo 23 mladih glasbenikov, v polfinalu pa jih je nastopilo 19.

Evrovizijsko tekmovanje mladih glasbenikov od leta 1982 poteka vsako drugo leto, letos pa bo prvič potekalo v Kölnu, kjer bodo finalisti 31. maja nastopili pred mestno katedralo.

Velja za eno najpomembnejših mednarodnih tekmovanj v klasični glasbi, namenjeno pa je najboljšim mladim glasbenikom do 19. leta. Tekmovanje organizira Evropska zveza radijskih in televizijskih postaj EBU, katere članica je tudi RTV Slovenija.

Slovenija se doslej lahko pohvali z nekaj uspešnimi nastopi mladih upov. Največjega je dosegla flavtistka Eva Nina Kozmus, ki je leta 2010 na tekmovanju zmagala, s tretjim mestom se lahko pohvali še violončelistka Karmen Pečar Koritnik, v finale pa sta se uvrstila še saksofonist Jan Gričar in klarinetist Blaž Šparovec.