Svet 26.1.2014 5:00

V Londonu razstava Lynchevih fotografij tovarn

London, 26. januarja - V londonski galeriji Photographers' Gallery so odprli razstavo fotografij ameriškega režiserja Davida Lyncha, ki jih je posnel, ko je iskal lokacije za snemanje filmov. Serija z naslovom Factory Photographs, v kateri so zbrane fotografije, ki jih je režiser posnel v 30 letih po Nemčiji, Poljski, Veliki Britaniji in ZDA, je v Evropi na ogled prvič.

Kot je zapisano na spletni strani galerije, bo vsakdo, ki pozna Lynchevo filmsko delo, na fotografijah prepoznal njegov slog temačnih podob.

Na črno-belih fotografijah je Lynch, ki je 20. januarja dopolnil 68 let, ujel podobe propadajočih tovarniških zgradb. A kot je Lynch zapisal v knjigi, ki nosi naslov fotografske serije: "Rad imam propadajoče tovarne. Narava si začenja ponovno prisvajati prostor."

Knjiga, ki jo je režiser filmov, kot sta Človek slon in Dune, izdal ob razstavi, sledi podobam tovarn od oddaljenih panoram pa vse do bližnjih posnetkov, piše britanski BBC.

Kot pravi Lynch, ga navdihuje vse od zamašenih cevi pa do kadečih se dimnikov: "Neverjetno je, kaj se dogaja v zapuščenih tovarnah. Kot katedrale so. Obožujem industrijo. Cevi. Rad imam tekočino in dim. Rad imam stvari, ki jih je ustvaril človek. Rad vidim ljudi pri delu ter brozgo in odpadke."

Razstava bo na ogled do 30. marca.