Svet 24.1.2014 6:00

Na Ars Electronici z letošnjim letom spremembe pri nagradah

Linz, 24. januarja - Na festivalu Ars Electronica so se letos odločili za spremembe pri nagradah. V štirih od sedmih obstoječih kategorij bodo nagrade nika odslej podeljevali bienalno, uvajajo pa tudi novo nagrado v kategoriji Pionirji medijske umetnosti. Festival s 4000 prijavljenimi deli je lani dosegel skrajno mejo zmogljivosti.

Da je festival dosegel skrajno mejo, je menil umetniški vodja festivala Gerfried Stocker, ki je moral vsakega od prispelih projektov natančno pregledati ter podati kritiko, piše avstrijska tiskovne agencija APA.

Zato bodo v bodoče v kategorijah Interaktivna umetnost, Hibridna umetnost pa tudi Digitalna glasba & Zvočna umetnost in Digitalne skupnosti razpis objavljali le še bienalno. Letos sta tako na vrsti kategoriji Interaktivna umetnost in Digitalne skupnosti. Vsako leto pa bodo še naprej objavili razpis v kategorijah Računalniška animacija, nagrada za mladega ustvarjalca "u19" - skreiraj svoj svet in nagrada "the next idea".

Nova nagrada v kategoriji Pionirji medijske umetnosti je namenjena tistim, katerih umetniško ustvarjanje je povezano z začetki medijske kulture in ki so položili temelje za sodobno medijsko umetnost.

Dobitnik zlate nike bo, tako kot doslej, prejel 10.000 evrov. Nagrada "u19" je vredna 5000 evrov, nagrada "the next idea" pa prinaša štipendijo v višini 7500 evrov in rezidenco v Ars Electronica Future Lab, še piše APA.