Slovenija 24.1.2014 13:24

Pri založbi Škuc spisi Tratnikove, pesmi Predatorie in Kramerjev govor

Ljubljana, 24. januarja - Pri založbi Škuc so v zbirki Vizibilija izšli zbrani spisi Suzane Tratnik Konec strpnosti ter pesniški prvenec Maje Predatoria Kakšen okus ima včeraj? Odločili so se tudi za prevod dela ameriškega dramatika in scenarista ter gejevskega aktivista Larryja Kramerja z naslovom Tragedija današnjih gejev. Tovrstna dela sicer izdajajo v zbirki Lambda.

Pisateljica, prevajalka, publicistka in aktivistka Suzana Tratnik, ki je doslej izdala šest zbirk kratkih zgodb, dva romana, tri teoretske monografije, monodramo in radijsko igro, se tokrat predstavlja z izborom spisov pod skupnim naslovom Konec strpnosti. Kot je povedala na predstavitvi, je tako pred 20 leti naslovila prispevek za revijo Revolver, v katerem se je odzvala na takrat prvič organizirano evropsko akcijo Vsi drugačni vsi enakopravni.

Kot sociologinja težko sprejme termin strpnosti, saj ta, kot je dejala, pomeni le, da trpiš nekoga. Še kot bolj zlagan koncept razume harmonijo, ki po njenih besedah velikokrat ni mogoča. Sama raje govori o soodgovornosti, odgovornem sobivanju, solidarnosti in spoštovanju drugega. "Če drugega ne razumeš, ga pusti vsaj pri miru," je dejala.

Delo, ki ima še lansko letnico, prinaša nekaj manj znanih besedil Tratnikove z najrazličnejših področij. Knjigo sestavlja 22 prispevkov, ki so razdeljeni v šest poglavij: Aktivizem, Jezikanje, Oder, Spol, Podoba in Prostor zase. Kot rdeča nit prispevkov, ki so nastali med letoma 1994 in 2011, se vleče avtoričin analitični odziv na aktualna dogajanja z izrazito kritično držo, a tudi distanco, je dejala urednica Tatjana Greif.

Pesniški prvenec glasbenice Maje Predatoria obsega 92 pesmi. Te po besedah urednice odlikuje visoka lirska poezija, ki opisuje ujetost med predanostjo ljubljeni osebi ter lastno svobodo. Tega tradicionalnega motiva se avtorica loti na povsem samosvoj način. Pesniška zbirka je izrazito urbana, po tempu pa hitra in impulzivna, je povedala Greifova.

Larry Kramer je umetnik, ki se kot gejevski aktivist bori predvsem proti aidsu. Je ustanovitelj centra za zdravljenje obolelih s to boleznijo, za katero ima tudi sam potrjeno diagnozo. Je tudi eden od ustanoviteljev gibanja Act Up, ustanovljenega leta 1987.

Pričujoče delo Tragedija današnjih gejev prinaša prepis avtorjevega političnega, 90-minutnega govora, ki ga je imel novembra leta 2004 v New Yorku, nekaj dni po izvolitvi Georgea Busha za ameriškega predsednika. V njem je kritičen tudi do gejev z aidsom v visokih krogih, ki tega ne priznajo.