Slovenija 24.1.2014 13:04

Festivala Rock Otočec ne bo, Kek se poslavlja

Ljubljana, 24. januarja - Enega najbolj priljubljenih rock festivalov na Slovenskem, Rock Otočca, letos ne bo, je za STA povedal Franci Kek. Festival, katerega korenine segajo v leto 1976, je ostal brez Otoškega prizorišča. Lani je sicer gostoval v Ljubljani, a so ljubitelji festivala jasno povedali, da je za njih edina sprejemljiva lokacija Otočec.

Upravljavci idilične lokacije ob reki Krki so se odločili, da organizatorjem festivala ne omogočijo izvedbe na jasi za gradom Otočec. Večletna pogodba o najemu lokacije je sicer potekla že leta 2012.

Kot so v sporočilu za javnost zapisali organizatorji, obžalujejo, da festivala ne morejo izvesti na Otočcu, zato se poslavljajo skupaj z "Rock Otočec generacijo".

Rock Otočec je bil s svojo prvo izvedbo leta 1976, drugo 1983 in 17 zaporednimi "oče" vseh ostalih slovenskih festivalov na prostem in pred dobrim desetletjem tudi največji in najpomembnejši na območju nekdanje Jugoslavije.

Lani sta na festivalu med drugim nastopili svetovno poznani zasedbi Papa Roach in Billy Talent. Pred tem so poleg najpomembnejših domačih izvajalcev na njem gostovali Fun Lovin Criminals, Living Colour, Guano Apes, Asian Dub Foundation, Henry Rollins, Stereo MC's, Chumbawamba, Liquido, The Subways, Sham 69, No means no, Dog eat dog, Fishbone, Tarja Gogol Bordello in še več kot 700 drugih skupin.

Od leta 2000 so za neuveljavljene skupine v Sloveniji, na Hrvaškem, v Italiji in občasno tudi v Bosni in Hercegovini ter v Avstriji potekala predizborna tekmovanja, na katerih se je zvrstilo več kot 6500 mladih glasbenikov.

Na festivalu so našteli več kot 250.000 obiskovalcev in 2000 novinarjev. Poznan je tudi po mnogih dodatnih, neglasbenih dejavnostih. Številnim so ostali v spominu dogodki, ki so bili značilni za Rock Otočec: sveta maša na rock festivalu, blatna kopel ali vsakoletna nekajminutna presenečenja.

Tako se je leta 2005 prvič na rockerskem odru na odru pojavil Lojze Slak, Alfi Nipič pa je leta 2008 ob polnoči zapel pesem Silvestrski poljub medtem, ko je padal umetni sneg. Omeniti velja tudi govor Petra Mlakarja, operni pevec Janez Lotrič pa je na Rock Otočcu v slovenščini zapel Odo radosti in himno festivala.