Slovenija 26.1.2014 10:00

Stupica v Moderno galerijo že pritegnil številne obiskovalce

Ljubljana, 26. januarja - Na retrospektivni razstavi Gabrijela Stupice v Moderni galeriji so v mesecu in pol našteli 2400 obiskovalcev, kar je, kot je za STA dejala kustosinja Moderne galerije Adela Železnik, v današnjih časih zavidljiva številka. Med njimi je bilo okoli 700 tujcev, predvsem je bilo med božično-novoletnimi prazniki veliko italijanskih turistov.

Ljubljana, Moderna galerija. Retrospektivna razstava Gabrijela Stupice. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana, Moderna galerija.
Retrospektivna razstava Gabrijela Stupice.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Na dober sprejem je naletel tudi spremljevalni program, na nedeljskem vodstvu kustosinje razstave Martine Vovk so denimo našteli več kot 70 obiskovalcev. Veliko zanimanj za razstavo so izkazale tudi osnovne in srednje šole. Tako so nekateri dopoldnevi že popolnoma zasedeni do konca trajanja razstave.

Zaradi izjemnega zanimanja so vpeljali tedenske vodene oglede razstave, in sicer vsak torek ob 17. uri, ob nedeljah pa poleg Vovkove po razstavi vodijo tudi drugi strokovnjaki. Za 27. februar napovedujejo še predavanje Sergeja Kapusa.

Delavnice v času zimskih počitnic so po besedah Železnikove že skoraj razprodane, poseben program pa pripravljajo za slovenski kulturni praznik in ob mednarodnem dnevu muzejev, s katerim se bo razstava tudi končala.

Aprila bodo v spodnji razstavni dvorani odprli razstavo z naslovom Gabriel Stupica pod drobnogledom - tehnologija nastajanja slik, poškodbe in konservatorko-restavratorski posegi, ki jo pripravlja vodja konservatorsko-restavratorskega oddelka v galeriji Nada Madžarac z zunanjimi sodelavci.

Predstavili bodo raziskave in posege na Stupičevih slikah, ki jih je v času priprav umetnin za razstavo izvedel konservatorsko-restavratorski oddelek. Restavratorji so pri tem prišli do zanimivih odkritij glede avtorjevega načina dela.

Stupičevo retrospektivo so v Moderni galeriji pripravili ob 100. obletnici umetnikovega rojstva. Postavitev združuje 130 slik ter 170 risb, gvašev, temper in akvarelov na papirju. Razstavo, ki bo na ogled do 15. maja, spremlja katalog, ki prinaša študijo Tomaža Brejca ter tematske prispevke Vovkove, Sergeja Kapusa in Tomislava Vignjevića. Ponatisnili so tudi intervju, ki ga je z umetnikom ob koncu njegovega življenja naredila Manca Košir.

Gabrijel Stupica se je rodil 21. marca 1913 v Dražgošah. Na Akademiji za likovno umetnost v Zagrebu je dve leti študiral risanje in tri leta slikarstvo. Bil je ustanovitelj Grupe 69. Med letoma 1946 in 1977 je bil redni profesor na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Za svoje delo je prejel vrsto nagrad, med njimi leta 1981 Prešernovo nagrado za življenjsko delo. Umrl je 19. decembra 1990 v Ljubljani.