Slovenija 27.1.2014 6:12

V CD drevi koncert dua Silence in simfonikov RTV Slovenija

Ljubljana, 27. januarja - Duet Silence bo ponovno nastopil s pianistom Igorjem Vićentićem, dirigentom Tomislavom Fačinijem in Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija. Na koncertu drevi ob 19.30 v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma bodo zazvenele orkestrirane verzije skladb z albuma Musical Accompaniment for the End of the World (Glasbena spremljava za konec sveta).

Te so bile javnosti že predstavljene na koncertu v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma, ki si je po izboru časnika Delo prislužil naziv najboljšega pop/rock koncerta leta 2012. Program bo vključeval tudi izbor starejših, posebej za ta dogodek prirejenih del, je mogoče izvedeti na spletni stani CD.

Duo Silence, ki ga sestavljata Primož Hladnik in Boris Benko, je album Musical Accompainment for the End of the World izdal aprila 2012. Album nosi podnaslov Skladbe za dva klavirja, obzirne sintetizatorje in glas.

Hladnik, sin filmskega režiserja Boštjana Hladnika, in Benko, ki deluje tudi kot grafični oblikovalec, sta doslej izdala štiri albume, producirala 12. ploščo skupine Laibach Volk, napisala glasbo za več kot 30 gledaliških predstav in se med drugim predstavila v glasbenem dokumentarcu Silence, glasbenika s konca sveta.

"Silence s svojo glasbo ustvarja neki vzporeden, brezčasen svet, v katerem življenjske prioritete potrošniškega vsakdanjika nimajo kaj iskati. Pa to še zdaleč ne pomeni, da se dvojec zapira v utopijo, prej nasprotno. Album lahko razumemo tudi kot alternativo sodobnemu ustroju, kot prostor za redefinicijo pervertiranih vrednot, ki so družbo potisnile do roba propada," pa je v Mladini zapisal Goran Kompoš.