Slovenija 30.1.2014 9:22

V Slovenskih Konjicah že šestič festival podvodnega filma

Slovenske Konjice, 30. januarja - V Slovenskih Konjicah se s tradicionalnimi projekcijami za osnovne in srednje šole danes začenja že 6. tridnevni mednarodni festival podvodnega filma in fotografije Sprehodi pod morjem. Osrednji dogodek festivala bo v soboto zvečer, ko bodo po predstavitvi sedmih letošnjih tekmovalnih filmov podelili tudi morskega konjička.

Festival Sprehodi pod morjem je nastal pred petimi leti kot del uspešnega mednarodnega potapljaškega simpozija v Zrečah in je z leti po besedah vodje projekta Branka Ravnika postal eden izmed bolj uveljavljenih kulturnih dogodkov, povezanih s tistim delom našega planeta, ki ga prekriva voda.

Petek bo v konjiškem kulturnem domu namenjen odprtju razstave podvodne fotografije mednarodno priznanih podvodnih fotografov, med katerimi bodo letos Italijan Michele Davino, lanski svetovni prvak v podvodni fotografiji, ameriški fotoreporter Scott Johnson, ki se ukvarja s podvodno in reportažno fotografijo, ruski fotograf revije National Geographic Vitja Ljaguškin ter domači predstavnik Arkadij Popovič, ob Marijanu Richterju eden ključnih v razvoju slovenske podvodne fotografije.

Pred tem se bodo prireditelji festivala z okroglo mizo spomnili 100. obletnice potopitve in 40. obletnice dviga italijanske podmornice Nereide, ki je bila skupaj s posadko potopljena pri Palagruži. Redki še živeči akterji izjemno zahtevne tehnične operacije bodo spregovorili o podrobnostih za mnoge pozabljene zgodbe, okrogla miza pa je namenjena tako potapljačem kot zgodovinarjem in vsem drugim, ki jih zanima tovrstna tematika.

Ob tem bodo na festivalu v petek predstavili še razstavo otroških del likovnega natečaja, na katerega je prispelo več kot 1000 likovnih del iz Slovenije, Hrvaške in Rusije, na ogled pa bo tudi na že 17. podobnem festivalu v Beogradu nagrajeni film Ice Trap francoskega avtorja Thierryja Roberta.

Osrednji dogodek festivala bo v soboto zvečer, ko organizatorji pričakujejo obisk mnogih ljubiteljev podvodnega filma. V tekmovalnem sporedu se bodo predstavili filmi iz Italije, Belgije oziroma Tajske, Srbije, Indonezije in Slovenije oziroma Rusije, skoraj vsi po vrsti že z nagradami tudi z največjega festivala v Marseillu.