Svet 27.1.2014 10:50

Bičkov Razredni sovražnik nagrajen še v Franciji

Angers, 27. januarja - Celovečerni prvenec Roka Bička Razredni sovražnik je na festivalu Premiers Plans v francoskem Angersu v konkurenci šestih celovečernih prvencev prejel nagrado občinstva za evropski celovečerec. Pomemben del nagrade predstavlja podpora promociji filma v Franciji v vrednosti 15.000 evrov, ki jo lahko izkoristi lokalni distributer.

Piran. Režiser Rok Biček. Foto: Mitja Volčanšek/STA

Piran.
Režiser Rok Biček.
Foto: Mitja Volčanšek/STA

Film zaenkrat še nima francoskega distributerja, zato v producentski hiši Triglav film upajo, da mu bo nagrada pomagala na poti v francoske kinematografe. Festival v Angersu, ki je potekal med 17. in 26. januarjem, je posvečen prvim delom mladih filmskih ustvarjalcev.

Dogajanje Bičkovega filma je postavljeno v eno od slovenskih srednjih šol, na kateri dijaki ne morejo sprejeti zahtev novega učitelja nemščine. V glavnih vlogah nastopajo Igor Samobor in devet srednješolcev.

Uspešen je bil tudi kratki igrani film Janeza Lapajneta Kdo se boji črnega moža?, ki je na filmskem festivalu v ameriškem Montgomeryju, ki je potekal v petek, 24. januarja, med 14 filmi prejel dve nagradi - nagrado festivala za najboljši film in nagrado občinstva. Lapajnetov film je tako postal veliki zmagovalec festivala, kjer v enem večeru prikažejo izbrane kratke filme z vsega sveta, so sporočili iz producentske hiše Triglav film.

V Rotterdamu pa se je minulo sredo začel 43. mednarodni filmski festival. Eden pomembnejših festivalov se ponaša s tekmovalno sekcijo prvencev in nagrado filmski tiger. Na festivalu bo mednarodno premiero doživel film Karpopotnik v režiji Matjaža Ivanišina, ki je na festivalu v Portorožu prejel nagrado za najboljši scenarij. Film prinaša portret režiserja Karpa Godine, so sporočili iz Slovenskega filmskega centra (SFC).

V Rotterdamu bodo predvajali tudi film Mama Evropa v režiji Petre Seliškar. Film prikazujejo v programu EU-29, ki je posvečen Evropi. V ospredju filmske zgodbe je šestletna deklica, ki je kažipot za bodoče rodove, ki bi želeli državo Evropo brez stvarnih in miselnih meja, so zapisali v SFC.