Svet 3.2.2014 6:00

Lorencijev Othello v Zagrebu

Zagreb, 3. februarja - Ljubljansko mestno gledališče bo danes s predstavo Othello Williama Shakespeara v režiji Jerneja Lorencija nastopilo v zagrebškem gledališču mladih (ZKM). Predstava bo izvedena v okviru cikla Evropsko gledališče v ZKM.

Lorencija so v Zagrebu predstavili kot režiserja, ki ima izjemen občutek za posodobitev gledaliških klasikov. Tako je 410 let stara tragedija o ljubezni, ljubosumju, zaupanju in privrženosti, pa tudi ksenofobiji in rasizmu postala izjemno živa in življenjska, so zapisali ob predstavi.

Slovenski režiser je predstavil Othella kot nesrečnega človeka v sovražnem svetu ter izoblikoval popolnoma drugačno razumevanje ene ključnih podob v svetovni dramatiki. Naslovno vlogo ima Sebastian Cavazza, Jago je Primaž Pirnat, Desdemona pa Viktorja Bencik Emeršič.

Zagrebško gledališče mladih in Mestno gledališče ljubljansko s to predstavo nadaljujeta sodelovanje. Lani je namreč v ZKM gostovala predstava Oluja avtorja Aleksandra Nikolajeviča Ostrovskog, prav tako v Lorencijevi režiji, medtem ko je zagrebški gledališki ansambel nastopil v Ljubljani s predstavo Antona Pavloviča Čehova Galeb, ki jo je režiral Bobo Jelčić.