Svet 29.1.2014 5:00

Na letošnjem Berlinalu najmočneje zastopan nemški film

Berlin, 29. januarja - Na letošnjem filmskem festivalu v Berlinu bo najmočneje zastopana ustvarjalnost države gostiteljice. Nemška kinematografija bo na 64. izdaji, ki bo med 6. in 16. februarjem, predstavljena s 107 produkcijami in koprodukcijami. Samo v uradni konkurenci za zlatega medveda bodo štirje filmi z nemško udeležbo, kar je največ izmed tekmovalnih držav.

Več kot 400 filmov in deset festivalskih sekcij je značilnost Berlinala. To ga je skupaj s skoraj 500.000 gledalci uveljavilo za največji filmski festival na svetu, namenjen širšemu občinstvu, po poročanju nemške tiskovne agencije dpa trdi njegov direktor Dieter Kosslick. Še skoraj 800 filmov bo predvajanih na vzporednem Evropskem filmskem marketu, ki velja za poslovno središče filmske industrije z vsega sveta.

V uradnem tekmovalnem programu bo festival prikazal 18 svetovnih premier in tri prvence. V tem izboru so med drugim še filmi iz Francije, Argentine, Brazilije, Velike Britanije, Avstrije, ZDA, Norveške, Kitajske in Japonske. O najboljšem bo odločala osemčlanska žirija, v kateri bosta tudi dvakratni oskarjevec Christoph Waltz (Neslavne barabe, Django brez okovov) in producentka Barbara Broccoli (James Bond).

Na rdeči preprogi pričakujejo znana igralska imena, kot so George Clooney, Bradley Cooper, Charlotte Gainsbourg, Matt Damon, Catherine Deneuve, Forest Whitaker, Bruno Ganz, Uma Thurman in Viggo Mortensen.