Slovenija 29.1.2014 10:15

Zlata plaketa JSKD letos Dragici Breskvar Vesković

Ljubljana, 29. januarja - Javni sklad za kulturne dejavnosti RS bo drevi na Ljubljanskem gradu podelil priznanja za življenjsko delo in izjemne dosežke na področju kulturnih dejavnosti za minulo leto. Poleg zlate plakete, ki jo bo za življenjsko delo na področju literarne dejavnosti prejela Dragica Breskvar Vesković, bodo podelili še pet srebrnih plaket in dva zlata znaka.

Srebrno plaketo bodo podelili Veri Clemente Kojić za ustvarjalno delo na področju vokalne glasbe, Ervinu Kralju za prispevek na področju likovnega ustvarjanja, Karolini Dragici Mavec za prispevek na področju sodobnega plesa, Bertu Pribacu za delo na področju literature ter Romanu Verdelu za ohranjanje kulturnega sodelovanja s Slovenci v zamejstvu.

Zlati znak JSKD bosta za izjemne dosežke na področju filma prejela režiser Rok Biček ter Miha Dolinšek, so sporočili iz Javnega sklada za kulturne dejavnosti RS (JSKD).

Breskvar Veskovićeva je soustvarila polje ljubiteljske umetnosti - predvsem literarne. Njena skrb za literarni podmladek je dobila vrsto izraznih oblik, razvila se je celo v neformalno umetniško šolo, v katero je vedno vključevala tudi Slovence v tujini in manjšinske avtorje v Sloveniji.

"S svojimi številnimi talenti, znanji, idejami, izrednim smislom za povezovanje različnih ljudi in umetnosti ter z vedno odlično organizacijo je v ljubiteljsko kulturo vpeljevala nove oblike izobraževanja, izražanja, načine druženja, prezentacije predvsem na literarnem, uredniškem in prevajalskem področju, vse to pa je povezovala še z likovno umetnostjo, gledališčem, glasbo, plesom," so zapisali v JSKD. Zlato plaketo ji podeljujejo kot literarni urednici, vodji in organizatorki literarnih srečanj, natečajev, šol, kolonij, delavnic, festivalov in drugih predstavitev literature.

Srebrno plaketo bodo za predanost, strokovnost in ljubezen do zborovskega petja podelili Clemente Kojićevi, ustanoviteljici oziroma soustanoviteljici in zborovodkinji 16 zborovskih sestavov, likovnemu pedagogu, slikarju in grafiku Edvinu Kralju, ki velja za eno ključnih oseb pri organizaciji likovne ljubiteljske dejavnosti v Mariboru, ter Mavčevi, katere pedagoški in umetniški prispevek na področju sodobne plesne umetnosti je pomemben za razvoj plesa v celotni Šaleški dolini.

S srebrno plaketo bodo nagradili še Pribaca, ki ga slovenska literarna stroka uvršča med najpomembnejše literate zdomstva, ter Verdela za njegov prispevek za zamejske Slovence.

Zlati znak bo mladi novomeški režiser Biček prejel za umetniški dosežek - film Razredni sovražnik, Dolinšek pa za "zalet, ki ga je dal slovenski mladini na avstrijskem Koroškem", so zapisali v JSKD.