Slovenija 28.1.2014 21:55

Debatni večer PEN: Vizija Evrope obstaja, a še ni zaživela

Ljubljana, 28. januarja - Slovenski center PEN je v bližajočih se volitvah v Evropski parlament našel priložnost za ponovni premislek o viziji Evrope, za katero se zdi, da je zaradi ekonomskih težav zbledela. Kaj lahko Slovenija prispeva k združeni Evropi in kaj naj slovenski evropski poslanci zagovarjajo v Bruslju, sta bili dve izmed vprašanj nocojšnjega debatnega večera.

Večletno ukvarjanje z bankami je povzročilo občutek, da je Evropa zastala oziroma da ideje, iz katerih je nastala, sploh še niso zaživele. Zato je Evropska komisija že lani pozvala umetnike, intelektualce, znanstvenike in druge, naj premislijo zgodovinske, kulturne in druge stične točke Evrope.

Širokega odmeva ni bilo, je pa gotovo čas, da besedo prevzamejo misleci in povedo, kaj Evropa in njeni državljani potrebujejo, je poudarila vodja predstavništva Evropske komisije v Sloveniji Nataša Goršek Mencin.

Da je Evropa zašla, se je strinjal tudi zgodovinar Janko Prunk, ki čudežne formule, kot pravi, ne pozna. A kljub veliki gospodarski konkurenci ZDA, pa tudi Kitajske in Indije Evropi najbolj pretijo "naši lastni egoizmi". Njegovo mnenje je, da bi na prvo mesto morali postaviti vprašanje, "kako kovati kulturno in duhovno enotnost ob vseh nacionalnih individualnostih".

Povsem nasprotno je mladi geopolitik Igor Kovač prepričan, da Evropa ni brez vizije, težava je le v "birokratskih tehnikalijah", kako jo implementirati.

Goršek Mencinova zagovarja, da bi se o nadaljevanju skupne evropske zgodbe vseh 28 držav članic in ne zgolj o finančnem vidiku morali pogovarjati tudi kandidati na volitvah. Toda pisatelj Jani Virk je skeptičen, da bi slovenski politiki znali odgovoriti, saj doslej niso znali opredeliti nacionalnih prioritet.

To bi od njih morali zahtevati, je dejal Virk. Boji se namreč, da mehanizmi, utemeljeni na pragmatizmu in potrošništvu, ki so prevladali tudi pri umetniških delih, lahko privedejo do razpusta kulture. Prav različni narodi z različnimi kulturami v kontekstu nekih enakih vrednost pa so tisto, kar daje čar Evropi.

France Bučar, ki je bil k besedi izzvan iz vrst občinstva, se ni strinjal s trditvijo, da smo Slovenci premajhni, da bi lahko krojili usodo Evrope. V tem trenutku to sicer drži, vendar pa moramo "doseči stanje, da bo tudi naš glas dosegel težo", je poudaril. Po njegovem mnenju ima Evropa s svojim načelom vsi različni, vsi enaki popolnoma enako težavo kot bivša Jugoslavija ali druge evropske večnacionalne države, ki je prav tako niso rešile, zato bi jo bilo treba postaviti na popolnoma drugačne temelje.

Na vprašanje, kaj naj slovenski poslanci počnejo v Bruslju, pa odgovarja, da "nimajo česa iskati". Kaj pa naj predlagajo, se sprašuje Bučar, ki trdi, da je naša miselnost ostala v dobi pred osamosvojitvijo in da "smo problem mi sami".