Slovenija 30.1.2014 12:23

Ob 200. obletnici rojstva izumitelja Janeza Puharja na ogled potujoča razstava

Kranj, 30. januarja - Ob 200. obletnici rojstva izumitelja fotografije na steklo Janeza Puharja bodo drevi ob 18. uri v gradu Khislstein v Kranju odprli potujočo razstavo, poimenovane Od Kranja do Dovjega. Postavitev, ki je pregled izumiteljevega življenja, talentov, dosežkov in dediščine, bo potovala po 12 krajih, po katerih je Puharja vodila življenjska pot.

Razstava, ki jo je pripravil Gorenjski muzej, dopolnjuje pa jo današnji fotografski pogled na svet članov Fotografskega društva Janez Puhar Kranj, bo potovala po poti Kranj - Ljubljana - Leskovec - Svibno - Metlika - Ljubno - Radovljica - Bled - Cerklje - Smlednik - Kamnik - Dovje.

Razstava je drugi v vrsti dogodkov, ki bodo zaznamovali Puharjevo leto. Promocijski projekt v čast Janezu Puharju ob 200. obletnici njegovega rojstva je, kot pravijo v iniciativni skupni projekta, tudi priložnost za širjenje zgodovinskega znanja in prispevek v mozaik slovenske samozavesti. Izpostavlja namreč globalni pomen Puharjevega dosežka.

Kranjčan Janez Puhar (1814-1864), ki je služboval kot duhovnik, se je navduševal nad fotografijo, ki je bila takrat znana kot dagerotipija. Ker je bil originalni postopek predrag, je iznašel svoj postopek, ki je bil mnogo cenejši. Za slikovno podlago je namesto kovine vzel steklo in vzporedno prilagodil tudi uporabo kemikalij, to je žveplovih izparin ter leta 1842 kot prvi na svetu uspel ustvariti fotografijo na steklo.

Leto 2014, ko bo 26. avgusta minilo natanko 200 let od Puharjevega rojstva, je pravi čas za poklon veličini genialnega rojaka, so prepričani v iniciativni skupini projekta. Puharjevo leto bo tako celoletni, vseslovenski dogodek, jubilej njegovega rojstnega mesta Kranja in drugih krajev, kjer je deloval.

Dogodki Puharjevega leta so se začeli v sredo z uvodno slovesnostjo na Slovenski akademiji znanosti in umetnosti v Ljubljani. Sledili bodo še odprtje razstave in prvi prikaz originalov fotografij Janeza Puharja v Narodnem muzeju v Ljubljani, predstavitve po Sloveniji in v tujini, izšla bo reprezentativna monografija, posnet bo nov film o Janezu Puharju, v Kranju pa bo potekala mednarodna fotografska kolonija Puharjevi dnevi.

Fotografsko društvo Janez Puhar Kranj je kranjski mestni občini predlagalo tudi, da bi našla prostor oziroma trg, ki bi ga poimenovali po tem znanem kranjskem izumitelju. Zaenkrat še ni nič dogovorjenega, obstaja pa možnost, da bi po Puharju poimenovali plato med Poštno ulico in mostom čez Kokro, je na sredini novinarski konferenci povedala kranjska podžupanja Nada Mihajlović.