Svet 31.1.2014 5:00

V Nemčiji predstavljena dva doslej nepoznana portreta Shakespeara

Mainz, 31. januarja - Raziskovalka življenja in dela angleškega dramatika in pesnika Williama Shakespeara Hildegard Hammerschmidt-Hummel je, kot zatrjuje, odkrila dva portreta dramatika, ki naj bi tega svetovno poznanega avtorja prikazovala takšnega, kot je bil v resnici. Po pisanju nemške tiskovne agencije dpa gre za Shakespearovo mladostno in pozno podobo.

Oba portreta bodo javnosti prvič predstavili 12. februarja v škofovskem muzeju v Mainzu. Kot so sporočili iz muzeja, so zelo natančno preverili njuno pristnost in identiteto upodobljenca. Poleg tega so zelo natančno preiskali dramatikove obrazne poteze.

Hammerschmidt-Hummlova je zato prepričana, da je dramatik in pesnik za oba portreta poziral slikarju. Kot je zatrdila, pa je dokazala tudi pristnost Shakespearove posmrtne maske. Stolni kanonik in zbiratelj Franz von Kesselstatt (1753-1841) je posmrtno masko leta 1775 kupil na potovanju po Angliji.

William Shakespeare se je rodil pred 450 leti v Stratfordu ob Avonu. Velja za najpomembnejšega angleškega dramatika ter ustvarjalca izjemne domišljije, duhovitosti in nadarjenosti za psihološko pronicljivo in živo upodobitev človekovega pehanja za smislom življenja.