Svet 1.2.2014 5:00

Mineva 70 let od smrti nizozemskega slikarja Pieta Mondriana

Amersfoort, 1. februarja - V New Yorku je na današnji dan pred 70 leti umrl nizozemski slikar Piet Mondiran (1872-1944). Umetnik velja za enega najvidnejših zagovornikov abstrakcije. Bil je prepričan, da naloga umetnosti ni reprodukcija stvarnih objektov, ampak izražanje absolutnega, ki je skrito v realnosti.

Mondrian se je rodil v Amersfoortu blizu Utrechta. Študiral je slikarstvo v Amsterdamu. Na začetku je slikal umirjene pejsaže v nežnih barvah, od leta 1911 pa je v Parizu eksperimentiral z bolj živimi barvami in se pod vplivom kubizma usmeril v abstraktno smer. Vse bolj je krčil kompozicijske elemente in na koncu pristal pri navpičnih in vodoravnih črtah ter skrbno razporejenih ploskvah čistih osnovnih barv.

Leta 1917 je s slikarjem Theom van Doesburgom in še dvema umetnikoma ustanovil umetnostno revijo in gibanje de Stijl. V reviji je teoretsko utemeljil svoj abstraktni slog, imenovan neoplasticizem.

Leta 1938 je pred nacisti zbežal v London in leta 1940 v New York. V ZDA je sprostil strogo formo, opustil črne linije in jih nadomestil s potezami sijajnih barv. Pomembno je vplival na sodobno slikarstvo, arhitekturo in oblikovanje.