Slovenija 4.2.2014 4:00

Ob 150-letnici Slovenske matice kongres, akademija in razstava

Ljubljana, 4. februarja - V Ljubljani bo danes potekalo več prireditev ob 150-letnici Slovenske matice. Dopoldanski del bo minil v znamenju kongresa slovanskih matic, večerni del pa bo obsegal odprtje razstave in slavnostno akademijo.

Ljubljana. Slovenska Matica. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana.
Slovenska Matica.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Kongres slovanskih matic je v sodelovanju s Slovensko matico pripravil Forum slovanskih kultur (FSK). Forum je bil leta 2012 pobudnik prvega tovrstnega srečanja, na tokratnem tretjem kongresu pa pričakujejo predstavnike vseh slovanskih matic, in sicer črnogorske, češke, slovaške, srbske, hrvaške, poljske, bunjevske, lužiškosrbske, moravske in slovenske.

Tema srečanja bo priprava monografije o zgodovini vseh matic. Kot so za STA povedali na FSK, naj bi se na njem dogovorili, kaj vse naj bi takšen pregled vseboval. Vključeval naj bi zgodovino vseh obstoječih matic in tistih, ki jih ni več, kot je primer Poljske, kjer so matico uničili nacisti. Ob tej priložnosti jim bodo poklonili razglednično dopisnico, ki je izšla ob 150-letnici Slovenske matice.

Razstavo pod naslovom Slovenska matica: 150 let dela za slovensko kulturo in znanost je pripravil Samo Kristan. Odprli jo bodo ob 18. uri v Narodni in univerzitetni knjižnici.

Na slavnostni akademiji, ki bo sledila uro kasneje v matičini dvorani, bosta zbrane nagovorila predsednik republike Borut Pahor in predsednik matice Milček Komelj. Skozi zgodovino matice bosta vodila igralca Polona Juh in Janko Petrovec, v glasbenem delu pa bo nastopil Trobilni ansambel Slovenske filharmonije.

Slovenska matica je bila ustanovljena leta 1864 z namenom, da bi v slovenskem jeziku tiskala zahtevnejša dela z najrazličnejših področij ter dvigovala raven izobraženosti in znanja. Danes je znanstvena in kulturna ustanova, ki prireja posvete o najrazličnejših težavah slovenske kulture in družbe ter o njeni prihodnosti. Hkrati je založba, ki izdaja kakovostna in izvirna dela ter prevode iz humanistike, naravoslovja in tehnike.