Svet 5.2.2014 12:44

Na 64. Berlinalu 400 filmov, najmočneje zastopana Nemčija

pripravila Tatjana Zemljič

Berlin, 5. februarja - Na 64. mednarodnem filmskem festivalu, ki bo od 6. do 16. februarja potekal v Berlinu, bodo prikazali 400 filmov z vsega sveta. S kar 107 produkcijami in koprodukcijami bo najmočneje zastopan nemški film. V tekmi za zlatega in srebrne medvede je letos 20 filmov.

Nemčija je s štirimi filmi letos vodilna v tekmovalnem programu. Režiserka Feo Aladag se zanje poteguje s filmom Zwischen Welten (Med svetovi), ki pripoveduje o misiji nemških vojakov v Afganistanu. Režiser Dominik Graff je s filmom Die geliebten Schwestern (Ljubljeni sestri) posegel na področje kulturne zgodovine in posnel zgodbo pesnika Friedricha Schillerja ter sester Caroline von Beulwitz in Charlotte von Lengefeld. Film Jack Edwarda Bergerja je pripoved o dečku, ujetem med sistemom, odgovornostjo in pogumom, Kreuzweg (Razpotje) Dietricha Brüggemanna pa se dotika tem, kot so seksualnost, moč in morala, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Ameriški režiser Wes Anderson se v tekmo za medvede podaja s komedijo Hotel Grand Budapest, ki je tudi otvoritveni film letošnjega Berlinala. Zgodba filma je postavljena v čas med svetovnima vojnama, sledi pa dogodivščinam legendarnega receptorja, ki se spoprijatelji z mladim postreščkom. V filmu, ki so ga snemali v Nemčiji, sta glavni vlogi odigrala Ralph Fiennes in Tony Revolori, v njem pa so zaigrali še Tilda Swinton, Mathieu Amalric, Adrien Brody, Willem Dafoe, Harvey Keitel, Jude Law, Bill Murray, Edward Norton, Saoirse Ronan in Owen Wilson.

Uradni tekmovalni program bo ponudil 18 svetovnih premier in tri prvence, v njem pa bodo prikazali še filme iz Francije, Argentine, Brazilije, Velike Britanije, Avstrije, Norveške, Kitajske in Japonske.

Ameriški režiser Richard Linklater se bo za medvede potegoval s filmom Boyhood (Deška doba), v katerem sta zaigrala Patricia Arquette in Ethan Hawke, francoski režiser Alain Resnais v Berlin prihaja s filmom Amier, boire et chanter (Ljubiti, piti in peti), v katerem so zaigrali Sabine Azema, Sandrine Kiberlain in Andreje Dussollier. Kraftidioten (In Order of Disappearance - Zaporedje izginotij) je naslov režijskega prvenca Norvežana Hansa Pettra Molanda, v njem pa so zaigrali Bruno Ganz, Stellan Skarsgard in Brigitte Hjort Sorensen.

V Berlinu po pisanju dpa težko pričakujejo tudi film Georga Cloonyja Monuments Men (Možje spomenikov), ki bo prikazan izven konkurence. Film pripoveduje zgodbo o ameriškem vodu, ki dobi nalogo, da iz rok nacistov reši dragocene umetnine. Ameriški vod je sestavljalo sedem direktorjev muzejev, kuratorjev in umetnostnih zgodovinarjev, za sovražnimi linijami pa so morali najti umetnine in jih vrniti lastnikom. Zgodba temelji na resničnih dogodkih.

Žiriji predseduje ameriški producent in scenarist James Schamus. V njej so še avstrijski igralec in dvakratni oskarjevec Christoph Waltz, ameriška producentka Barbara Broccoli, ameriška igralka Greta Gerwig, francoski režiser Michel Gondry, v Hongkongu rojeni igralec Tony Leung, v Teheranu rojena in v Parizu živeča filmarka Mitra Farahani ter danska igralka Trine Dyrholm.

Na rdeči preprogi pričakujejo znana igralska imena, kot so George Clooney, Bradley Cooper, Charlotte Gainsbourg, Matt Damon, Catherine Deneuve, Forest Whitaker, Bruno Ganz, Uma Thurman in Viggo Mortensen.

Še skoraj 800 filmov bodo v Berlinu prikazali na vzporednem Evropskem filmskem marketu, ki velja za poslovno središče filmske industrije z vsega sveta.

Častnega zlatega medveda za življenjsko delo letos prejme britanski režiser Ken Loach. Režiserju, ki je med drugim poznan po filmih, kot so Veter, ki trese ječmen, Angelski delež in Irska pot, bodo poleg tega na Berlinalu posvetili retrospektivo.

"Kena Loacha bomo počastili kot režiserja in kot človeka, ki se v svojih filmih pogosto z veliko humorja loteva družbenih nepravilnosti," je povedal direktor Berlinala Dieter Kosslick. Dodal je, da je Loach v skoraj petih desetletjih filmskega ustvarjanja pokazal izjemno kontinuiteto, pri čemer pa vselej ostaja tudi inovativen.

Poleg tega bodo na letošnjem Berlinalu organizatorji posebno pozornost posvetili fenomenu svetlobe na filmu. V sekciji z naslovom Estetika sence - stili osvetljevanja 1915-1950 bodo prikazali filme različnih žanrov, ki so nastali v Evropi, ZDA in na Japonskem. Na ogled bo 40 filmov, na velikih platnih pa bo mogoče videti zvezde, kot sta Marlene Dietrich in Greta Garbo.

Prodaja vstopnic za filmske projekcije festivala se je pričela v ponedeljek. Zanje je potrebno odšteti od devet do 13 evrov. Najdražje so tiste za projekcije v Berlinale Palast, na katerih se občinstvo lahko nadeja, da bo videlo igralce in režiserje z vsega sveta.

Lani je berlinski zlati medved prvič šel v Romunijo. Zmagal je film Položaj otroka Calina Petra Netzerja, ki pripoveduje o težavnem odnosu med materjo in sinom.