Svet 5.2.2014 8:56

Nova predsednica uprave SSG Trst je Breda Pahor

Trst, 5. februarja - Nova predsednica upravnega sveta Slovenskega stalnega gledališča (SSG) v Trstu je postala novinarka in dolgoletna urednica za kulturo pri Primorskem dnevniku Breda Pahor. Na torkovi skupščini so, potem ko se je dosedanjemu iztekel triletni mandat, izvolili še druge člane upravnega sveta slovenskega tržaškega gledališča.

Poleg predsednice Pahorjeve, ki v upravnem svetu zastopa Slovensko kulturno - gospodarsko zvezo (SKGZ), so, kot so sporočili iz SSG, v upravnem svetu še predstavnik deželne uprave Furlanije - Julijske krajine (FJK) Alessandro Malcangi, ki bo zasedal mesto podpredsednika SSG, predstavnica Pokrajine Trst Marta Verginella, predstavnik Občine Trst Paolo Marchesi, predstavnik Društva Slovensko gledališče Adriano Sossi in predstavnica Sveta slovenskih organizacij Maja Lapornik, ki je bila tudi dosedanja predsednica upravnega sveta SSG.

Kot je za današnje Delo dejala Pahorjeva, je še prezgodaj, da bi povedala, kakšne poteze bo povlekel nov upravni svet. V najkrajšem možnem času bo sklicala ustanovni sestanek upravnega sveta, na katerem se bodo med drugim lotili aktualnega problema, imenovanja umetniškega direktorja gledališča. "Po mojem je res nerazumljivo in nesmiselno, da se je mandat dosedanji umetniški direktorici, ne glede na to, kdo je, končal sredi sezone. Zaradi tega je gledališče še v težjem položaju." je dejala Pahorjeva.

Po neuradnih informacijah ima novi upravni svet tri možnosti: da objavi nov razpis za umetniškega direktorja, da izbere enega izmed petih prijavljenih na jesenjskem razpisu, ki so ga ustavili, ker je stari upravni svet hotel odločitev prepustiti novemu svetu, ali pa da začasno podaljšajo mandat Diani Kolini, ki je zastavila letošnjo sezono in postavila programski načrt prihodnji, piše Delo.

Ustanovni člani skupščine SSG so dežela FJK, Pokrajina Trst, Občina Trst, Društvo Slovensko gledališče, SSO in SKGZ.