Svet 6.2.2014 10:15

Na Berlinalu se bo predstavil tudi slovenski filmi

Berlin, 6. februarja - Na 64. mednarodnem filmskem festivalu, ki se danes začenja v Berlinu, se bo predstavil tudi slovenski film. Slovenski filmski center (SFC) ima sejemski prostor v stavbi Martin Gropius Bau, kjer bodo na voljo informacije o slovenskem filmu. V tekmi za zlatega in srebrne medvede Berlinala je letos 20 filmov. Festival se bo sklenil 16. februarja.

Nemčija, Berlin. 64. mednarodni filmski festival Berlinale. Arhiv STA. Foto: Xinhua/STA

Nemčija, Berlin.
64. mednarodni filmski festival Berlinale.
Arhiv STA.
Foto: Xinhua/STA

V Berlinu se bo mednarodni javnosti letos prvič predstavila Filmska komisija Slovenije, ki je namenjena promociji Slovenije kot filmske lokacije in deluje v sklopu SFC. Osrednja filmska inštitucija v Sloveniji in s tem tudi slovenski film pa se bosta že devetič predstavila na skupnem prizorišču s Čehi in Slovaki pod skupno znamko CEC-Central European Cinema.

V ponedeljek, 10. januarja, bo na vrsti sejemska projekcija filma Čefurji raus! režiserja Gorana Vojnovića, ki je nastal v produkciji Arsmedia. Film bo z drugo sejemsko projekcijo, prva je bila lani v Cannesu, poskušal najti nove festivalske in distribucijske poti v tujini.

Predstavili bodo tudi nov Filmski vodič za leto 2014, v katerem so zajeti celovečerni igrani in dokumentarni filmi, prvič pa tudi samostojni vodič kratkega filma, ki je svojo premiero pred dnevi že doživel na festivalu kratkega filma v Clermont Ferrandu.

V soboto, 8. februarja, bodo vse tri države priredile skupen otvoritveni sprejem v klubu HomeBase, kjer bodo poleg podob iz filmov na voljo tudi nacionalna vina.

Ob festivalu in sejmu v Berlinu že 12. leto poteka tudi Berlinale Talent Campus, ki je namenjen odkrivanju filmskih avtorjev iz vsega sveta. Letos sta se nanj uvrstila mlada slovenska producentka Marina Gumzi in direktor fotografije Darko Herič, ki je z Nejcem Gazvodo sodeloval pri filmu Dvojina.

SFC nudi tudi prostor vsem slovenskim filmskim profesionalcem, ki ga lahko izkoristijo za svoje poslovne sestanke, so sporočili s SFC.