Slovenija 7.2.2014 12:00

Podpisan sporazum v podporo ljubiteljski kulturi

Ljubljana, 7. februarja - V sklopu posveta na temo vloge slovenske ljubiteljske kulture so Državni svet (DS), Javni sklad za kulturne dejavnosti RS (JSKD) in Zveza kulturnih društev Slovenije (ZKDS) podpisal sporazum, s katerim zavezujejo k podpori ljubiteljski kulturi. Za njeno preživetje, kot je dejal direktor JSKD Igor Tršar, zgolj entuziazem ni dovolj.

Ljubljana. Predsednik državnega sveta Mitja Bervar. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Predsednik državnega sveta Mitja Bervar.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Predsednik DS Mitja Bervar je v uvodnem nagovoru spomnil, da so kulturna društva skupaj z ljubiteljskimi kulturniki "v času, ko nismo imeli države, gradila temelj državnosti, sedaj, ko državo imamo, pa se - ironično - sprašujemo o vlogi kulture".

Ljubiteljska kultura, v katero je prek 5000 društev vključenih okoli 100.000 Slovencev, in ki na prireditve letno privabi pol milijona ljudi, je po Bervarjevem mnenju generator upanja in samozavesti. Obenem je ključni mehanizem, ki med zamejci in izseljenci ohranja slovensko kulturo, je poudaril.

Bervar ljubiteljsko kulturo razume tudi kot ožilje, ki napaja narodovo telo in iz katere črpajo tudi vrhunski umetniki. Zato se ljubiteljska in profesionalna kultura ne izključujeta, pač pa nadgrajujeta.

Podpis sporazuma je prvi korak k podpori ljubiteljske kulture, v prihodnosti pa si bodo prizadevali za poseben zakon. Trenutno to področje ureja zakon o društvih, ki pa ureja vsa društva, tudi gasilska, upokojenska, zato je, kot meni Bervar, presplošen. Prizadevali si bodo tudi za to, da bi se prestižno priznanje Prešernove nagrade podeljevalo tudi ustvarjalcem in zaslužnim promoterjem ljubiteljske kulture.

Državni sekretar na ministrstvu za kulturo Aleš Črnič je opozoril na pomembno vlogo ljubiteljske kulture. Ni le odskočna deska "za skok v profesionalne vode", pač pa predvsem področje, ki omogoča kulturno udejstvovanje za vsakogar , je poudaril.

V JSKD, kot je dejal Tršar, priložnost za prihodnost ljubiteljske kulture vidijo med drugim v evropskih strukturnih skladih, ki so namenjeni družbenemu razvoju. Obenem bodo letos in prihodnje leto poskrbeli za nekaj zaposlitev mladih, v sklopu projekta študijskega centra pa tudi za njihovo izobraževanje.

Med govorniki je med drugim nastopil tudi predsednik Nacionalnega sveta za kulturo Miran Zupanič, ki je izrazil bojazen, da smo priča "praznini v stanju zavesti", kar imenuje "konzumerizem" oziroma "nova podoba totalitarizma".

Posvet, ki je potekal v Državnem svetu, sta uvedla nastopa Akademskega pevskega zbora Tone Tomšič in Akademske folklorne skupine France Marolt.