Svet 8.2.2014 5:00

Filmski muzej v Potsdamu bo vrata za obiskovalce ponovno odprl oktobra

Berlin, 8. februarja - Filmski muzej v Potsdamu bo po prenovi, ki se bo glede na prvotni načrt podaljšala in podražila, vrata za obiskovalce ponovno odprl konec oktobra. Gradbena dela naj bi bila zaključena poleti.

Po prvotnem načrtu naj bi prenova filmskega muzeja stala 1,5 milijona evrov. Kot kaže, bo stala 2,3 milijona evrov, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Filmski muzej v Potsdamu je leta 1981 vrata odprl kot Filmski muzej Nemške demokratične republike. Danes se ponaša z več kot 500 eksponati, ki so jih za čas prenove shranili v depo.

V sklopu prenove bodo predvsem izboljšali požarno varnost v muzeju, dela pa se lahko po pisanju dpa zavlečejo tudi zaradi spora z arhitektom prenove Georgom Kohlmaierjem. Ta lastniku poslopja, Skladu Pruski gradovi in vrtovi, očita, da s poseganjem v načrte krši avtorsko pravo.

Muzej so nazadnje prenovili leta 1993. Tedaj je bil zaprt za več kot sedem mesecev, prenova pa je stala okrog 2,45 milijona evrov. Letno muzej obišče 80.000 ljubiteljev filmske umetnosti.