Svet 9.2.2014 6:00

V Londonu razstava, posvečena Händlovi glasbi za angleško kraljevo hišo

London, 9. februarja - V muzeju Foundling v Londonu so na ogled postavili razstavo na temo glasbe skladatelja Georga Friedricha Händla (1685-1759) za angleško kraljevo hišo. Povod zanjo je 300. obletnica začetka vladanja hannovrskega volilnega kneza Georga Ludvika, poznejšega angleškega kralja Jurija I..

Na postavitvi z naslovom "By George! Händlova glasba za dvorne priložnosti" je ustvarjanje tega pri ljudstvu in na dvoru priljubljenega skladatelja predstavljeno s pomočjo dokumentov, glasbenih kompozicij in instrumentov, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Händel se je rodil v Halleju na Saškem, kjer je tudi študiral glasbo. Leta 1703 je začel igrati violino v hamburški operi. Med letoma 1706 in 1710 je potoval po Italiji in spoznal glasbo Corellija, Scarlattija in Steffanija. Od leta 1710 je bil dvorni dirigent pri hannovrskem knezu Georgu Ludwigu, poznejšem angleškem kralju Juriju I.. Od leta 1712 je v Londonu vodil operno gledališče Royal Academy of Music in pozneje svojo operno hišo.

Ustvarjal je v poznobaročnem slogu in opero izpopolnil v dramsko glasbeno delo. Po angleških vzorih je pisal tudi oratorije. Z značilnim izpovednim slogom in spretno sintezo različnih glasbenih vplivov od italijanske opere, prek Purcella do severnonemških glasbene tradicije je nakazal prihod klasicizma. Bil je plodovit ustvarjalec, ustvaril je več kot 50 oper, 80 orkestrskih del, 20 orgelskih koncertov in več kot 20 oratorijev.

Med njegovimi najbolj poznanimi skladbami, ki jih še danes pogosto izvajajo, sta suiti Glasba na vodi in Glasba za kraljevi ognjemet.