Svet 7.2.2014 16:26

Žiriji 20. SFF bo predsedoval madžarski režiser Bela Tarr

Sarajevo, 7. februarja - Žiriji tekmovalnega programa jubilejne 20. izdaje filmskega festivala v Sarajevu bo predsedoval madžarski režiser Bela Tarr. Festival bo letos potekal med 15. in 23. avgustom, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Tarr se je s filmom začel ukvarjati že v mladosti, pri 22 letih pa je posnel svoj prvi celovečerec z naslovom Družinsko gnezdo. Ta se ob filmih "The Outsider" iz leta 1981 in "The Prefab People" iz leta 1982 uvršča v prvo obdobje njegovega ustvarjanja, ko se je posvečal predvsem problematiziranju družbe in dokumentarističnemu stilu.

Njegova televizijska adaptacija Shakespearovega Macbetha iz leta 1982, ki jo je snemal v zgolj dveh kadrih, je oznanila spremembo in novo obdobje Tarrovega ustvarjanja. Sredi 80. let minulega stoletja je pričel sodelovati tudi z madžarskim sodobnim pisateljem Laszlom Krasznahorakijem in po motivih njegovih knjig posnel svoje najbolj znane filme, med njimi Prekletstvo iz leta 1988, Satantango iz leta 1994 ter Werckmeistrove harmonije iz leta 2000.

V svetu sedme umetnosti Tarr velja za enega od najbolj izvirnih in prestižnih sodobnih avtorjev, čigar filmi imajo velik vpliv na mlajše generacije filmskih ustvarjalcev.